От днес приемат заявки за щети от руското ембарго

От днес започва прием на заявления за подпомагане на щети от руското ембарго за внос на селскостопански продукти от ЕС, съобщиха от земеделското министерство. Българските производители на плодове и зеленчуци ще се конкурират с колегите си от останалите страни в ЕС за общо 155 млн. евро, от които 30 млн. са специално за праскови и нектарини.

Помощта е за домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде и сливи.

Стопаните ни могат да получат подпомагане за изтеглени или непредложени на пазара реално произведени годни за консумация плодове и зеленчуци, уточниха от агроведомството. Плодовете и зеленчуците може и да са неприбрани от полето или овощните градини.

Земеделските производители трябва да подадат заявления за намерение за участие във възможно най-кратки срокове, тъй като Еврокомисията ще приема т.нар. нотификации до изчерпване на финансовия ресурс по схемата, предупредиха експертите. Едва тогава ще бъде определено и колко точно пари ще се отделят за България.

Подпомагането е само за регистрирани производители на плодове и зеленчуци до 17 август 2014 г. Заявките трябва да се подават в общинските служби по земеделие.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини