Туск водел за шеф на Европейския съвет

Полският премиер Доналд Туск се очертава като явен фаворит за ключовия пост на председател на Европейския съвет на срещата на върха днес в Брюксел, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Евентуалното му назначение, ако се потвърди, ще е голяма

победа за 10-те бивши комунистически страни от Централна и Източна Европа, присъединили се към ЕС преди 10 г., които настояват един от висшите постове да получи кандидат от техния район.

57-годишният десноцентрист Туск не е потвърждавал публично, че е претендент. Преди дни той дори обяви пред полския парламент програмата на правителството до края на мандата му.

Два източника от Брюксел обаче посочили, че настоящият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпуй ще предложи Доналд Туск на лидерите в рамките на сделка, която ще се договаря в телефонни разговори в навечерието на срещата в Брюксел.

Полша предложи Радослав Шикорски за дипломат №1 на ЕС, но в действителност Варшава би могла да подкрепи кандидатурата на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, пише полското издание на сайта “Юрактив”. Постът върховен представител за външната политика всъщност не интересува Полша, пише изданието. Освен това

Варшава е против основната съперничка на

Георгиева - италианката Федерика Могерини, смятана за твърде благосклонно настроена към Русия. За срещата заминава и българският президент Росен Плевнелиев, който ще защитава кандидатурата на Георгиева.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини