”Смърт за гяурите” оскверни паметник на Хаджи Димитър

Според ръководството на музея този паметник няма общо с никоя политическа формация

Надпис с цинизми на етническа основа е бил изписан на паметника на Хаджи Димитър в Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”.

Миналия петък хижарката на "Бузлуджа" е намерила надпис със спрей „Смърт на гяурите” на една от стените на паметника, който на следващия ден е бил почистен, съобщиха днес от ръководството на музея, цитирани от "Фокус" и БГНЕС.

Според управата паметникът няма общо с никоя политическа формация и написаното няма обяснение, освен че напоследък много паметници в България бяха осквернени по подобен начин.

„Това е поредният много неприятен инцидент. Не знам как да го коментирам. Изключително сме омерзени от случващото се както на Шипка, така и на Бузлуджа", коментира зам.-директорът на музей „Шипка -  Бузлуджа" Мая Миланова.

Министърът на културата Мартин Иванов обеща вече да разпореди пълна проверка в музея, след като крадци обраха части от експозицията в Паметника на свободата на Шипка.

От витрините в музея бяха откраднати джобен часовник, кокарда от  опълченски калпак и 21 ордени и медали, носени от участници в  Шипченската епопея.

Посегателството идва в момент, в който се изяснява как ще се охранява  огромният музеен комплекс, който е на територия 2223 дка. Експозициите  и външният периметър се охраняват от двама полицаи, пазач и СОТ.

Първоначално полицията  поиска заплащане за услугата, тъй като паметникът не е от стратегическо  значение.

След преговори с Министерство на културата стана ясно,  че униформените  ще останат да пазят и след честването на 137-годишнината от  историческото сражение срещу войските на Сюлейман паша и 80-годишнината  от построяването на паметника на 23 август.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини