ДАНС арестува районен кмет във Варна

Кметът на район „Младост“ във Варна Христо Христов е бил арестуван при спецоперация на ДАНС вчера, предаде БНР.
Агентите са влезли в сградата на районното кметство около 8 часа сутринта и започнали обиск, съобщи Дарик радио.

Христо Христов е задържан за срок от 72 часа, съобщи неговият адвокат Бранимир Балачев. Обвинението е за участие в организирана престъпна група.

До момента от ДАНС не са представили официална информация за ареста.

"Цял ден претърсваха кметството и дома му. Намериха лични вещи, документи за собственост. Не знам какво са очаквали да открият, но явно са останали разочаровани", обясни Балачев.

Най-вероятно Христов ще бъде доведен в София, тъй като случаят се разследва от Специализираната прокуратура.

Адвокатът каза още, че довереникът му не е притеснен. По думите на Балачев, случващото се е свързано със заплахите, които ромски босове във Варна са му отправяли преди два-три месеца, че ще направят всичко възможно да го махнат от поста заради събарянето на техните къщи. В качеството си на районен кмет Христо Христов разпореди акция по събарянето на опасни общински къщи в ромския кв. "Максуда".

„Твърди се, че Христов е бил член на някаква организирана група, ръководена от една жена, която правила измами с недвижими имоти, поне така подозирам под стандартното обвинение, което ни бе предоставено без всякакви доказателства. Никакви доказателства освен голото постановление не ни е предоставено”, обясни Балачев, цитиран от "Фокус".

Христо Христов е районен кмет от 2011 г. Политическата му кариера започва като активист на СДС. След разпада на партията, той за кратко е близък до ДСБ, но за районен кмет е назначен като кадър на ГЕРБ. Христов е близък и до структурите на ВМРО.

На 1 август 2014 г. прокуратурата привлече като обвиняем кмета на община Видин Герго Гергов по общо три обвинения. Наложена му е "парична гаранция" от 30 000 лв Той бе задържан на 31 юли 2014 г. при специализирана операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС.

На 10 юли пък агенти на ДАНС арестуваха кметицата на район "Централен" в Пловдив Райна Петрова. Тя бе обвинена в длъжностно престъпление и търговия с влияние и отстранена от поста си.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини