Има съмнения за болестта син език в Буково

Има изолиран случай на животно с клиника близка до клиниката на син език в село Буково каза д-р Григор Милчев от ветеринарната служба в Първомай. Това все още не е потвърдено, но проби за изследвания са занесени в националната лаборатория . Очакват се резултати, но не по рано от седмица до десет дни, тъй като съмненията в България са много и лабораторията е затрупана с проби на стотици животни. Това не бива да създава паника – каза още д-р Милчев – болестта не е опасна за хората, а и все още няма потвърждение за нея.

При така създалата се обстановка в общината е свикана среща на кметове, животновъди и ветеринари и е издаден акт за възбрана. Забранена е продажбата на дребни преживни животни, придвижването им от обект на обект, излизането извън границите на областта. Наказуема е нощната паша от 19 до 8 часа на едри и дребни преживни животни.

Син език е болест, която се разпространява при овцете и понякога при козите и кравите. Тя се предава от кръвосмучещи насекоми, каквото са комарите. Не е опасна за човека, но смъртността при овцете е над 50%.

На стопаните се препоръчва превенция, общоукрепваща терапия, а животни с оттоци на главата, рани, посиняване на езика и други симптоми, характерни за болестта да бъдат изолирани и да не се смесват с други животни. Изолираните животни се лекуват симптоматично с кортизон, антибиотик, антихистаминови препарати и др. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини