​В очакване на Преображение – денят, в който сбъдваме мечтите си

Календар (4-10 август)

Тази седмица минава  църквата чества светлия празници Преображение Господне (6 август). Свързано с явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици, празникът се отбелязва още в първите векове на християнството.

В народния календар той е популярен като Преображение и се свързва с началото на преобразяването на природата. В неговата символика и ритуали е постигната своеобразна симбиоза между езическата суеверност на предците ни и респекта към християнската традиция.

Старо народно поверие е, че в нощта срещу Преображение небето се отваря и пред небесната врата застава Господ. Този, който успее само да го зърне, ще бъде щастлив и това, което си е пожелае – ще се сбъдне. Само хората с чисти сърца и отдадени изцяло на своята вяра могат да видят Бог и да получат неговата благословия.

На 6 август се откъсва първият салкъм грозде. Носи се в църквата, за да го опее, прекади и благослови отецът. От първото грозде дават на всеки в семейството за здраве и жизнерадост.

По стар обичай на Преображение във всеки дом се нарежда празнична трапеза. В обедното меню задължително присъства ястие от риба, обреден хляб и плодове.

Жития на светците

4 август

Свети 7 момци от Ефес

При управлението на император Деций в Ефес имало 7 знатни мъже, които силно вярвали в Бог. Като други християни се скрили от жестоките гонения в една пещера, която царят заповядал да затрупат с камъни. Там намерили мъченическата си смърт.

5 август

Свети мъченик Евсигний

Евсигний бил войн от Антиохия. След 60- годишна вярна служба в името на Христос, император Юлиан го наказал със смърт чрез посичане.

6 август

Преображение Господне

Днес църква чества знаменитото евангелско събитие – явяването на Исус пред учениците му Петър, Яков и Йоан, за да разсее съмненията в неговото безсмъртие и укрепи вярата им Бог. Отбелязването на този велик християнски празник още в първите векове на християнството ни напомня, че Господ е навсякъде – в нас, с нас и около нас.

7 август

Свети преподобни Дометий

Дометий живял във времето на Константин Велики. Отказал се от светския живот, станал монах в манастир. После се уединил в една пещера, където Бог го дарил със силата да лекува всякакви болести.

По заповед на езичника Дометиан бил зазидан в своята обител, където намерил смъртта си.

8 август

Свети Емилиан изповедник, епоскоп Кизикенски

Емилиан бил епископ на гр. Кизик, когато иконоборецът Лъв Арменец властвал в страната му. Светият отец бил изпратен на заточение, където прекарал 5 години. Умрял мъченически след страшни мъки и страдания.

Днес църквата почита и светлата памет свети мъченик Трендафил Старозагорски.

9 август

Свети апостол Матия

Матия бил наследник на Юдовото племе. След възнесението на Исус бил избран за 12-ия апостол на Христос. Посял словото Божие в много близки и далечни градове, след дълго проповедничество апостолът приел мъченическата смърт в Йерусалим, където бил убит с камъни.

10 август

Свети мъченик и архидякон Лаврентий

Лаврентий бил архидякон по времето на император Деций и любим ученик на папа Сикст. Били смутни времена за християните, а епископите, които не пили от чашата на страданието, твърде малко. Един от тях бил и папа Сикст. Преди смъртта си той завещал на любимеца си Лаврентий да продължи делото му.

Приел присърце завета на своя учител, архидяконът бил наказан от злите езичници. Умрял мъченически през 258 година.

Източник: Фактор БГ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини