32 °C

На "трето полувреме" се събират футболните герои, извоювали място в "Б" РФГ

Прави: Димитър Димитров, Ангел Христозов, Георги Ватев, Тенчо Карадинев, Тодор Василев, Иван Траков, Иван Герогиев

Пред тях: Велчо Христев, Димо Шолев, Асен Даскалов и Бойчо Славов

Героите от футболното лято на „Партизанин“ – Първомай от 1974 година ще се съберат, за да отбележат 40 години от влизането им в Южна „Б“ републиканска футболна група. Единственият мъжки първомайски отбор, играл на толкова високо ниво в един – единствен сезон през 1974-75 година е бил воден от майстора на спорта Иван Занев, а капитан е бил Димо Шолев.

Правото да играят в „Б“ група е извоювано още от Димитър Димитров, Ангел Христозов, Георги Ватев, Тодор Василев, Иван Траков, Иван Герогиев, Велчо Христев, Тенчо Карадинев, Асен Даскалов и Бойчо Славов. Успехът е постигнат в пряка борба с „Родопа“ – Смолян – отбор от окръжен град. Това принуждава един от отговорните за спорта в държавата – Моллов да направи така, че не един, а два отбора да влязат в горния ешалон. След тях остават отборите на „Марица“ – Пд, Сопот, Карлово, Асеновград. Година по- късно, отново партийни и държавни интереси вадят провинциалното футболно отборче от групата. Така 1974/75 година остава връх в историята на „Партизанин“. Името не трябва да заблуждава по- младите читатели – под това име се е подвизавал първомайският тим „Борислав“ в годините на социализма.

В този период за най- добър състезател е обявен Атанас Габърски. Освен изброените, в отбора играят още Любомир Кехайов, Иван Нотов, Тодор Хайдуков, Христо Миленков, Иван Иванов, Радко Танев, Христо Джамбазов, Коста Танев. В помощ на старши треньора е Христо Димитров, а д-р Хилендаров е лекар на отбора. В този период фотографиите са малко, а по време на игра и с лошо качество. Снимката, която отборът си прави след първия полусезон, е разпратена като новогодишна поздравителна картичка.С 11 отбелязани гола голмайстор става Велчо Христев. А новият капитан на „Партизанин“ е Тенчо Карадинев. 

Знаменити остават мачовете с „Левски“(Кн), над които първомайци се налагат с 2:0 като гости и с 2:1 като домакини, равенството 2:2 като гости на Хасково и 1:1 над страшния тогава тим на „Берое“, победите над „Черноморец“ с 1:0, „Родопа“ Смолян- 3:0 и над „Асеновец“ 3:0.

40 години по- късно, на „трето полувреме“ героите от „Партизанин“ ще се съберат не на стадиона, а на сладка раздумка, за да си спомнят годините, когато техните години бяха по- малко, а парите за футбол – повече.

Теодора Кирякова

Прави: Иван Колев - началник на футбола, м.с. Иван Занев - старши треньор, Тенчо Карадинев, Любомир Кехайов, Иван Нотов, Тодор Хайдуков, Тодор Василев Ангел Христозов, Христо Миленков, Иван Иванов, Радко Танев, Христо Димитров - треньор и д-р Хилендаров.

Пред тях: Асен Даскалов, Велчо Христев, Димо Шолев, Христо Джамбазов, Димитръ Димитров, Атанас Гаръбски, Бойчо Славов, Коста Танев

Велчо Христев, мач със "Сливнишки герой"
Димо Шолев с купата на шампионата
Тенчо Карадинев - верен страж

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини