Украинската армия деблокира летището в Луганск

Украинските въоръжени сили успяха да деблокират след сражения летището в Луганск - един от големите градове в източната част на страната, контролиран от проруските сепаратисти. Информацията съобщи АФП, позовавайки се на украинското президентство.

"Генералният щаб на антитерористичната операция докладва на президента Петро Порошенко, че украинските военни са пристигнали след сражения на летището в Луганск", съобщи президентството на страницата си във Facebook.

Говорителят на армията Олексий Дмитрашкивский съобщи, че украинската авиация е извършила удари срещу войници и техника на бунтовниците близо до летището, както и в две други селища в Луганска област – Изварине и Лисичанск, информира БГНЕС.

Летището в Луганск, което беше затворено от няколко седмици, се намираше под контрола на украинската армия. То беше почти недостъпно заради присъствието около него на сили на сепаратистите. Аеропортът изглеждаше важен отбранителен пункт на бунтовниците по пътя за Луганск.

В неделя украинските сили са освободили от терористи селата Белое, Александровск, Сутоган и Роскошное. Това съобщава украинското издание „Информатор”, позовавайки се на източници в Службата за сигурност на Украйна.

Източници в граничната служба на Украйна потвърждават информацията за опитите за масово бягство на терористи от Луганска област към територията на Русия. По-рано жители на Краснодонския район съобщиха за придвижване на техника на сепаратистите през Молодогвардейск по посока към руската граница, информира "Фокус".

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини