ДФЗ отпуска 5 млн.лв. за хуманно отношение към свине и птици

Държавен фонд „Земеделие” дава 5 милиона лева помощ на земеделски  производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине  или птици. Това реши Управителният съвет (УС) на ДФ „Земеделие”,  съобщиха от пресцентъра на ДФЗ. Бюджетът за втория транш по всяка от  двете схеми е 2,5 млн. лева.

Документите за подпомагане ще се  подават от днес до 31 юли 2014 г. областните дирекции на ДФ „Земеделие”  по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес  на регистрация на юридическите лица. В тях кандидатите трябва да  декларират броя птици и свине, за които искат да получат финансова  помощ. Важно е този брой да не надвишава декларираните животни, за които  е получено подпомагане на първи транш.

Хуманното отношение към  свинете включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във  фермата и на изкуствена светлина за 11 часа от денонощието. Тези мерки  водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете  и подобряват здравословното им състояние.

Хуманното отношение към птиците включва осигуряване на питейна вода и богата на аминокиселини и  растителни протеини храна. Кандидатите по двете схеми трябва да  осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за  правилното съхранение на зърното. Всички тези допълнителни разходи,  възникнали от изискванията за хуманно отношение, се компенсират от ДФ  „Земеделие”.

Припомняме, че миналата седмица около Фонда се разгоря скандал, който завърши с освобождаването на неговото ръководство. Бившият изпълнителен директор на ДФЗ Мирослав Николов и аграрният министър Димитър Греков си размениха редица обвинения в некомпетентност и оказване на натиск. За временно изпълняващ длъжността шеф на Фонда бе назначен зам.-министъра на земеделието Явор Гечев, който обаче каза, че не желае да поеме поста.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини