Учени случайно откриха "копчето за включване и изключване" на мозъка

Учени от университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ обявиха, че случайно са се натъкнали на начин, по който човешкият мозък може да бъде "включван" и "изключван", съобщава онлайн изданието Discovery News на популярния канал за наука.

Оказва се, че при електрическа стимулация на т.нар. ограда в мозъка, която е тънка пластинка от сиво вещество, мозъкът може да бъде изпращан в състояние на безсъзнание и обратното, казва Мохамед Коубейси, който е ръководител на проучването. Учените са изследвали жена, която страда от епилепсия и са търсели откъде в мозъка произлизат пристъпите на болестта. Те решили да стимулират с електричество оградата, което досега не е било правено в науката.

Когато направили това, жената спряла да реагира на гласови или визуални сигнали и гледала напред с "празен поглед", а дишането й се забавило, като показвала всички признаци на човек в безсъзнание. След изключването на електрическата стимулация, жената веднага се съвзела без да има никакви спомени за случилото се. При повторните опити ефектът всеки път бил същият.

Учените споделят, че откритието е случайно и не могат да дадат много подробности. То обаче може да даде нова насока на изследванията, които търсят отговор на въпроса как точно мозъкът формира съзнанието и как го управлява.

Специалистът по тази тематаика Анил Сет от британския университет в Съсекс посочва, че мозъкът на пациентката не е "нормален", тъй като част от него е била премахната преди време в опит да се излекува нейната епилепсия. Затова са необходими още проучвания в тази посока, за да се определи дали това действително е своеобразният "бутон" за активиране на съзнанието.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини