Мая Вапцарова отбеляза рождения си ден с представяне на чудесата на Първомай

Тандемът Евгени Коевски - Мая Вапцарова

За 70-тия си рожден ден, на 7 юли,  Мая Вапцарова си подари представянето на новата си книжка – албум „Преди да тръгне времето“. В съавторство с Евгени Коевски режисьорката е представила чудесата на Първомай и източните Родопи. Това е една книга за видимото и невидимото, в която въпросът е колко назад ще ни позволи да се върнем времето. Фотоси с изображения на каменни загадки провокират представата ни за зараждащия се свят  - дали е плод на сблъсък на цивилизации, дали е пътуване от космоса, дали планината ще пожелае да ни се разкрие? Албумът е продукт от съвместната работа на авторите през последните 8 години, когато са заснели поредица филми за загадките в Родопите. 

„Казват, че тази цивилизация е слязла от небето, за да надарят земята с творчество, вино и култура“ – пише авторът, а в албума са намерили място снимки на скални календари, шарапани за вино, скални ниши, пещери – утроби и ритуални фигурки. Там е и една от най- големите загадки – езеровският пръстен. „Не е ли древна стенографска формула, която разкрива предупреждение или тайни от онези цивилизации?“ - се пита в книжката. Място в нея е намерила и  легендата за девойката Драгойна, дала името си на един от най- запомнящите се с очертанията си върхове.

Много са въпросите, а отговорите идват от неочаквани посоки, разбутват добре подредените ни мисли и поемат в криволичещ лабиринт. Мистичното става още по- мистично, а очевидното се загубва в загадките. Времето тръгва отнякъде и ние потъваме в сакралните му тайни, ще ни подмине и ще продължи да пита.

„Албумът на Мая Вапцарова и Евгени Коевски не е пореден опит за осмислянето на един природен феномен или внушение за някаква мистичност на Родопите – казва Людмил Станчев в експозето си за книгата- Те не откриват Родопите наново, както правят някои скорострелни изследвачи, те просто им се възхищават и разговарят с планината по своему“.

Книгата „Преди да тръгне времето“ е издание на „Стандарт“,  автор на текста е Мая Вапцарова, а на снимките – Евгени Коевски.

Честит юбилей, госпожо Вапцарова – пожелаваме Ви много време за още загадки, нестихваща енергия за разнищването им, бъдете все така жизнена и заразяваща с ентусиазма.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини