Болници източват НЗОК с ненужни изследвания

Високотехнологичните изследвания са и най-скъпи.

Болници източват НЗОК с ненужни изследвания и скъпа диагностика, които могат да бъдат направени и в медицинските центрове и лаборатории и при специалисти от доболничната помощ. Вместо да се пестят пари, те хоспитализират хората на легло и така отчитат разходи по клинични пътеки. За схемата разказа вчера доц. Иво Петров – национален консултант по кардиология. Ако я нямаше тази практика, лимитите за медицински дейности, които касата отпуска на лечебните заведения, щяха да бъдат абсолютно достатъчни за всички, категоричен е той.
Някои клиники връщат болни, които им представят резултати от изследвания, направени във външни лаборатории. Те не признават дори рентгеновите снимки, когато не са техни.
Като напълно резонна определи практиката прегледите да се извършват в доболничната помощ, а не за всяко изследване да се постъпва в болница, и председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. По думите му така няма да се разпиляват средства от обществения здравноосигурителен фонд, какъвто се явява касата.
Високотехнологичните изследвания със скъпа апаратура, извършени в медицинските центрове от доболничната помощ, намаляват през последната година, като същевременно броят на извършените такива изследвани в болниците нараства, става ясно от справка, предоставена от НЗОК на „Монитор”.
Така през 2013 година за специализирана извънболнична помощ са заплатени близо 185 млн. лв., от които 12 милиона са за високоспециализирана дейност. От началото на тази годината до 31 май пък са платени почти 82 млн. лв., като от тях 5,7 млн. лв. са за високоспециализирана дейност. Същевременно болниците масово изписват най-скъпите клапи, стентове, протези, стави и други медицински изделия, които се поемат от НЗОК. Касата брои до 1200 лв. за коронарен стент, а за клапа на сърцето – до 3600 лв. До сега обаче няма нито един случай болница да е пуснала фактура на НЗОК за различна от тези суми, независимо че има и по-ниски на пазара. Въпросните стентове (без освобождаване на медикамента) могат да се намерят и за 270 лв. без ДДС, но за такъв тип изделие касата брои по 740 лв. без ДДС. Изделие от същия вид, но освобождаващо лекарството пък струва 740 лв., докато НЗОК брои 1000 лв. на болниците.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини