Премиерът увери, че банките са ликвидни и не им се помага

 
Премиерът заяви, че всички банки са ликвидни и до момента не е изразходван нито един лев от одобрената от ЕК държавна помощ от 3,3 млрд. лева.
Тази сума щяла да играе ролята на резервен буфер, който цели да покаже, че атаки, подобни на тази срещу КТБ, няма да доведат до сериозни последици.

"Буферът, който министърът на финансите осигури, по-скоро първият транш от 1,2 млрд лв., не е изразходван, така че доверието е възстановено, т.е. банките още веднъж доказаха, че са достатъчно ликвидни, всичко което сме твърдели от години, е така", категоричен е Пламен Орешарски.

По думите на премиера дори своеобразният стрес тест от миналата седмица в банковия сектор, е показал, че банките са издържали със собствени ресурси.

"Бяхме свидетели на много спасители на банковата система, в т.ч. и от средите на тези, които в последната седмица усърдно я дестабилизираха", подчерта още той, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос защо реакцията към КТБ и ПИБ е била различна, той посочи, че КТБ е била "първа и изпусната".

Орешарски очаква докладите на одитори за състоянието на КТБ, но по предварителна информация банката е "доста по-различна по структура от останалите".
Премиерът отказа да навлезе в подробности с аргумента, че не обича да коментира хипотези.

Орешарски увери, че понастоящем няма изтичане на ликвидност от нито една банка и процесът е под постоянно наблюдение.

"Доверието е възстановено, т.е. банките още веднъж доказаха, че са достатъчно ликвидни, всичко което сме твърдели от години, е така", категоричен бе министър-председателят.

Орешарски подчерта още, че стабилността на валутния борд е гарантирана, включително със закон. Той добави, че подкрепя предложенията на БНБ, с които разпространяването на невярна информация за състоянието на банките се наказва със затвор.

"Аз го подкрепям, без да твърдя, че това е най-прецизният текст", каза Орешарски и допълни, че може да има редакции.

Той каза, че за момента не вижда предпоставки за актуализация нито на централния бюджет, нито за останалите звена.

По думите му въпреки оплакванията, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е в тежко състояние, тя може да затегне финансовия контрол и да завърши годината с минимален дефицит.



Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини