ДКЕВР решава колко ще плащаме за ток и топла вода

На закрито заседание ДКЕВР окончателно ще реши какви да са цените на топлинната- и ел. енергията за бита от 1 юли.
Предложението на експертите на ДКЕВР беше парното и топлата вода да поскъпнат средно с между 6 и 19 на сто за различните топлофикации. То обаче срещна съпротивата на топлофикациите, защото според тях подобно рязко покачване на цените ще доведе до отлив на клиенти.

Най-голямо е увеличението на цените за русенската топлофикация - с 18.9%. В София увеличението е с почти 12%, в Пловдив - с над 10%, във Варна - с 11.5%, в Бургас със 7%.
От регулатора смятат, че цената на топлинната енергия трябва да бъде намалена в два града: Перник и Сливен, съответно с 10,3 и 4,2%.

Същевременно ДКЕВР предлага цената на електрическата енергия за битовите клиенти да се намали средно с 0,66% от 1 юли.

Най-голямо ще бъде намалението на цената на тока за битовите клиенти на EVN - средно с 1,30%. Намалението на дневната тарифа при тази компания е 0,8%, а нощната тарифа пада с 3,93%.

При ЧЕЗ има леко увеличение на тарифите с 0,3 на сто. Според сметките на ДКЕВР клиентите на дружеството ще плащат след 1 юли с 0,32% повече за електроенергия през деня. Нощната тарифа ще бъде намалена с нови 0,84%.

При клиентите на "Енерго-Про“ дневната тарифа за бита се намалява с 0,6% до 0,15862 лв./квтч. При нощната тарифа понижението е с 3,74%.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев обясни, че не се очакват изненади около цените на тока.
"Постъпиха възражения и сме ги разгледали, но не очаквайте нещо различно", каза Боев, цитиран от БНР.

Срещу ценовото предложение на регулатора се обявиха и трите електроразпределителни дружества.

От EVN изразиха недоволство от факта, че ДКЕВР намалява нормата им на възвращаемост до 4%, както и технологичните им разходи до нереалистичното според дружеството ниво от 20%.
От ЕнергоПро посочиха, че финансовото състояние на компанията ще стане драматично, ако предложените от регулатора цени станат факт.
От ЧЕЗ коментираха, че с планираното увеличение на цената на топлоенергията и запазването на цената на тока, през следващия отоплителен сезон се очаква много домакинства да се откажат от отоплението с парно, да се увеличи консумацията на ток за отопление, което може да доведе до претоварване на инсталациите в сградите и до по-чести аварии.

Не е изключено от 1 октомври да започне поетапно увеличение на цената на тока заради натрупания дефицит в Националната електрическа компания, заяви миналата седмица Боян Боев.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини