ЕК одобри 3.3 млрд. лева държавна помощ за банките ни

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3.3 млрд. лева, което по своята същност е държавна помощ.
Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщиха от Европейската комисия тази сутрин. Според европейското законодателство страната ни е длъжна да иска разрешение от ЕК за всяка държавна помощ, отпускана на частни и държавни фирми.

На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ, съобщиха от ЕК. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС.

Хоакин Алмуния, член на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

Банковата система в България бе поставена под безпрецедентна атака през последните дни. Преди седмица БНБ постави под специален надзор КТБ. В петък под атака бе подложена ПИБ чрез изпращане на електронни съобщения, че банката е нестабилна. Държавата застана твърдо зад банките и обяви, че те ще бъдат подпомогнати, така че да се защитят спестяванията на населението.

Няколко души бяха задържани тези дни при операция на ДАНС заради действия, насочени срещу стабилността на банковата система. От полицията и ДАНС съобщиха, че се издирват хора, които са се редили пред офиси на банки в петък с цел да създават напрежение и суматоха.

Клоновете на ПИБ отвориха днес с обичайното си работно време днес. Работят и банкоматите на банката.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини