ГЕРБ пак бойкотираха оставката на Станишев

И днес парламентът няма да работи, след като отново няма кворум. ГЕРБ и "Атака" пак не влязоха в залата и оставката на Сергей Станишев остава негласувана.
Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща, че днес депутатите му ще осигурят кворум, за да се гласува освобождаването на лидера на ДПС от парламента, но това не се случи.

Бившият премиер написа във Фейсбук:

"Помолих ПГ на ГЕРБ утре да влезем в пленарната зала и да осигурим кворум, за да удовлетворим желанието на Станишев да отиде евродепутат".

Народните избраници от партията му обаче и тази сутрин не влязоха в залата. Не е ясно защо те не спазиха повелята на лидера си.

От "Атака" пък втори ден изобщо не дойдоха в парламента.

В 9 часа, както и вчера, се бяха събрали само 104 депутати и председателят Михаил Миков даде 15 минути почивка. След нея обаче влязоха едва още петима и така не се събраха нужните за кворум 121.

Самият Борисов днес ще бъде в Брюксел за Срещата на върха на лидерите на Европейската народна партия.

В белгийската столица, за разговори в ПЕС, е и Сергей Станишев, което беше изтъкнато от БСП като причина да отложат консултациите за дата на предсрочните избори за петък.

Вчера от левицата увериха, че дори пълномощията на лидера им да не бъдат прекратени тази седмица, той ще може да стане евродепутат от 1 юли, защото според европейското законодателство подадената му оставка в българския парламент била достатъчна, дори да не е гласувана.
Станишев трябва в срок от 7 дни преди първото заседание на ЕП да подаде декларация, че не е в състояние на несъвместимост - тоест не е депутат у нас.

За утре пак бе насрочено заседание на Народното събрание и ще бъде направен трети опит той да бъде освободен.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини