Кой какво губи от специалния надзор върху КТБ

Поставянето на която и да е банка под специален банков надзор винаги предизвиква сътресения сред обществото и бизнес средите.
Миналия петък, 20 юни, БНБ реши да постави под специален надзор за 3 месеца Корпоративна търговска банка - КТБ. Два дни по-късно в неделя под надзор бе поставена и дъщерната й компания Банка "Креди Агрикол - България" - за същия срок.
Двете банки ще отворят отново на 21 юли сутринта.

Какво следва от поставянето под специален надзор на КТБ?

- спира за три месеца изпълнението на всички задължения на КТБ-АД;
- ограничава дейността на банката като ѝ забранява да извършва всички дейности, съгласно лиценза за извършване на банкова дейност;
- отстранява от длъжност членовете на Управителния съвет на КТБ и Надзорния съвет на КТБ;
- за три месеца от право на глас са лишени акционерите на банката, притежаващи повече от 10 на сто от акциите: „Бромак“ ЕООД, притежаваща 56.66% от капитала на КТБ, и „Бългериън акуизишън къмпъни“, притежаваща 30.35% от капитала.

Какви са последствията за депозантите?
Всички тегления от сметки от банката са забранени до 20 юли. Банката ще отвори врати в 9 ч. сутринта. Тогава вложителите ще могат да решат дали да оставят депозитите си в КТБ, да ги прехвърлят в ББР или в някоя друга банка, обясни днес финансовият министър Петър Чобанов. Българската банка за развитие ще участва в оздравяването на КТБ, като ще участва в увеличението на капитала й.
Според закона договорните лихви върху парични задължения на банката се начисляват, но се заплащат след вдигане на специалния надзор, т.е. след 20 юли.
БНБ може да намали лихвите по задълженията на банката до средния им пазарен размер, т.е. да свали вече договорени лихви, които според анализатори са твърде високи. Най вероятно ще бъде използван среден лихвен процент на всички останали банки
Банковите карти, издадени от КТБ, също са блокирани и с тях не може да се теглят средства на банкомат или да се плаща на ПОС терминал.
Гражданските трезори в Корпоративна търговска банка ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния документ.
Ако засегнати от тримесечния надзор на банката желаят да получат парите си от пенсия за юли преди 21-во число, е необходимо да открият сметка в друга банка и да я декларират в териториалното поделение на НОИ по местоживеене до втори юли. Възможно е да се заяви и получаване на пенсия в пощенски клон.
Какви са последствията за кредитополучателите?
Задълженията на кредитополучателите на банката си остават и те са длъжни да заплащат вноските си в срок. Ако не направят това, предвидените рестрикции в договора им са в сила.
Квесторите на банката имат право да променят договорите за кредит, сключени с нея, обясни бившият шеф на Сметната палата и бивш юрист на БНБ Валери Димитров.
Какви са последствията за акционерите?
На пресконференция от БНБ заявиха, че Фондът за гарантиране на влоговете в банките и ББР ще рекапитализират КТБ чрез увеличение на капитала. Днес обаче министър Чобанов обяви, че това право първо ще бъде предоставено на миноритарните акционери.
БНБ има право по закон да отнеме акционерното право на акционерите и свързаните с тях лица, които участват в управлението на банката и да не ги допусне до увеличението на капитала.
След увеличението на капитала акционерите с незначителен брой акции неминуемо ще загубят от своето вложение поради "разводняване" на капитала.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини