Воден ад и в Бургас! Приливна вълна помете манастир!

Потоп помете бургаския манастир „Св. Богородица“ след проливните дъждове, приливната вълна към светата обител е била над 2,5 метра. Стихията е срутила стени, а в момента калта и тинята са до колене. Чешмата е наводнена, пейките и асфалтът са отнесени, саксиите с цветя са унищожени, навсякъде има изкъртени врати и паднали клони. По дърветата и храстите в двора има заклещени одеяла, килими и възглавници, съобщи "Флагман".

Силната струя вода, която е преминала от тук, е отнесла с бясна скорост и лека кола в дерето наблизо. Днес това красиво и свято място край бургаския ж. к. "Меден рудник“ прилича по-скоро на бойно поле.

Репортер на Флагман.Бг е на място в манастира и разговаря с 80-годишната игуменка майка Серафима, която се грижи за манастирската обител и е силно разстроена и притеснена. „Положението е бедствено, мило дете, не знам какво ще правя. Никой не идва да ми помогне. Само от пожарната минаха вчера и отводниха. Боли ме сърцето. Има десетки натрошени икони и повредени ценности на светата обител. Дано поне Господ ми помогне. Сама изривам калта, колкото мога, но вече съм стара и ми е много трудно. Събирам я на купчини, виж какъв баир е тук, нямам сили да я нося горе“, плаче майка Серафима.

„Искам само хора – мъже и жени, които да помагат. Ама дали някой ще прояви доброта и ще дойде, не знам. Защото когато е за работа, никой не иска. Няма хора за работа. Ако искат и имат на сърце, да донесат и храна. Не за мен, а за да може, ако се събере бригада, да има с какво да се подсили“, казва през сълзи старата игуменка.

Тук през целия ден идват посетители, които само палят свещи и проявяват на думи загриженост за светото място, но по никакъв начин не се включват в разчистването на обителта. И в момента цял автобус любопитни туристи разглеждат храма, палят свещи и кимат състрадателно. До минути и те ще си заминат и майка Серафима ще продължи да рине калта, докато има сили.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини