Борисов: Ставащото с КТБ е не по-малко бедствие от потопа

Случаят с Корпоративна търговска банка (КТБ) е не по-малко бедствие от наводнението във Варна, заяви пред БНТ лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.
"Всички предупреждавахме, БНБ и правителството не си свършиха работата. Дано дотук спре бедствието, затова и тук максимално подкрепих действията на Българската народна банка (БНБ), макар че закъсняха. Правителството не си мръдна пръста, макар че всички предупреждавахме, че така ще се случи, моля се само дотук да се приключи. След това няма оправяне", каза още Борисов.

Уточни, че се моли "само на Господ, защото в България няма на кой друг – нито на Орешарски, той е част от тези процеси, нито на министърчето на финансите".

Добави, че ако правителството е било силно, нямало да се стигне дотам, а БНБ е трябвало да контролира процесите.

В петък централната банка постави КТБ под специален надзор след молба от банката. До мярката се стигна, след като в последните седмици мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски си отправяха взаимни обвинения през медиите.

Василев заяви, че Пеевски се изживява като "властелин на държавата", а депутатът, чиято майка Ирена Кръстева доскоро беше официален собственик на вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика", каза, че Василев източвал банката си чрез кредити към свързани "фирми – пощенски кутии".

Срещу банкера започна серия от прокурорски проверки, а трима души бяха задържани и по-късно освободени по подозрение, че искали да убият Пеевски.

Когато ДАНС и МВР ходиха да арестуват убийци в банковите трезори, трябваше да мислят "Когато ДАНС и МВР ходиха да арестуват хора, трябваше да мислят, че когато влизаш в един трезор и обявяваш шефовете му за убийци, хората няма да искат да си държат парите там", каза днес Бойко Борисов.

Той изтъкна, че ако тръгне да прави още аналогии, през 1996 г. същите тези лица – Даниела Бобева, Румен Гечев, " номера с банките вече са го играли и сигурно много им се е усладил."

Борисов каза още, че му се е обадил Вежди Рашидов, който му се оплакал, че има лични пари в КТБ, и ако не му върнат парите "ще си посегне на живота".

"Това са маса човешки съдби, стоят сега там заложник на този процес, който няколко седмици върви", посочи Борисов.

По-рано днес вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева подчерта, че държавата няма да позволи гражданите да загубят и един лев от КТБ, а централната банка прави това, което е нужно.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини