КТБ блокира спестяванията на стотици хасковлии

Минути пред запора хасковлии започнаха да се струпват пред входа на КТБ

Много хасковлии се оказаха с блокирани сметки и в невъзможност да оперират с парите си, след като днес в 11.30 часа хасковският клон на КТБ отказа работа с клиенти. Точно в този час местните банкери получили депеша от София да прекратят всички видове разплащания с всички видове вложители-юридически и физически лица. По същото време „умрели“ и банкоматите, след като „Борика“ спряла финансовите транзакции през картите на КТБ. Само за 10-на минути пред офиса на банката в Хасково, срещу задния вход на спортна зала Дружба, се събраха трийсетина афектирани хасковлии. Някои от тях точно днес заминавали за чужбина и опитали да се снабдят с пари. Други отивали на море, по-скромно нуждаещ се пък пробвал да изтегли малка сума, за да купи лекарства за детето си. Всички до един обаче се оказаха изгорели за поне три месеца напред. Точно толкова е срокът, в който КТБ ще е под особен надзор, след като днес в нея влязоха квесторите на БНБ. По-оптимистично настроеният управител на хасковския клон Александър Сакалов предположи, че до понеделник нещата ще бъдат оправени и успокояваше гневното множество, че суми до 100 хил. евро са гарантирани от държавата. Повечето от клиентите вероятно и не бяха сънували такива пари, но и малкото което имаха, им трябваше сега и веднага.

„Какви три месеца бе, младеж, трябва да си платя тока. Ще ме чакат ли толкова от Енергото“, възмутено попита възрастен мъж. Млада дама пък обясни, че утре трябвало да плати резервацията на почивката, а няма други пари, което обричало плановете за семейна отпуска. „Абсурд е от фирмата ми да ме пуснат по друго време, а съм обещала море“, съкрушено допълни тя. По разбираеми причини хората отказваха да се представят с имената си, но драмите им ставаха ясни от въпросите, с които бомбардираха Сакалов. Самият той прекъснал отпуската си, заради кризата, но не можеше да направи много, освен да се извинява от името на банката, а може би и на държавата. Служителите му изглеждаха еднакво посърнали - “и ние сме вложители в банката“. Има си хас.

Потърпевши се оказаха и фирми. Изтъкнатият хасковски бизнесмен Тодор Нолев сподели забързано, че трябва да се пренасочи финансовите си потоци към други банки, за щастие КТБ била периферна за неговия бизнес. Вероятно обаче има и такива, за които Корпоративната банка е единствена.

Банката не само не изплаща, ами и не приема пари. Това разбра по трудния начин и хасковският учител Георги Станков, който бе дошъл да направи скромен превод. Не стана ясно кой е човекът, разчитащ на тези пари, но и той увисва.

Г. Христов

Всички имаха простичкия въпрос, кога ще могат да разполагат с парите
Управителят на клона Александър Сакалов/със синята риза/ се чудеше какво да отговаря-такива били разпорежданията отгоре
Малко преди обяд умряха и банкоматите
От банката обещаха информация и може би благоприятен развой в понеделник
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини