Бедствено положение в община Велико Търново

Стотици удавени животни, съборени къщи, отнесени коли и разбит асфалт след снощните порои и придошлите води на река Белица - такава е гледката сутринта в град Килифарево, Великотърновско, предаде БГНЕС.
Трупове не животни се валят в калта.

Електричеството в града е спряно от снощи, а щетите са за милиони левове.

От сутринта отново вали дъжд, по склоновете и се образува голям водосбор в реката, която към момента се е отдръпнала, но нивото й остава доста високо.

Река Белица излезе от коритото си вчера и заля ниските части на града. Наводнени са дворове, унищожени са селскостопански насаждения. Хора бяха принудили да излизат през покривите на къщите си, за да се спасят от придошлите води на реката, предаде "Булфото".

Всички къщи по поречието (около 2 км) са наводнени, както и 2 индустриални предприятия, където има изключително тежки щети. Няма пострадали граждани, създадени са условия за подслон и пренощуване, но хората се подслоняват при близки, каза пред Фокус кметът на града Димитър Събев.

На място са екипи на Гражданска защита. Евакуирана е голяма част от населението в пострадалия район.

Около полунощ заради критично високите нива на р. Янтра са евакуирани жители на крайбрежните квартали на Велико Търново, село Първомайци и Долна Оряховица.

Проходът на Републиката е затворен за движение за всички превозни средства. В района са изпратени екипи на полицията, Пожарна безопасност - Велико Търново и техника, които помагат за почистването му.

Към момента няма данни за пострадали хора.

От МВР в Търново апелират към гражданите да не предприемат пътуване в това направление, ако не е наложително.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини