Бедствено положение в Аспарухово. Кметът на Варна: Жертвите са поне 9 (видео)

Поне 9 са жертвите на бедствието в квартал „Аспарухово”. Цифрата съобщи за Дарик кметът на Варна Иван Портних, който в момента е на ул. „Горна студена”, където има и пострадали къщи от пороя.

От полицията съобщават за 8 удавени в приливната вълна, които са установени официално.

„Държавата я няма!”, каза Портних и се аргументира с липсата на всякаква помощ от страна на държавните институции в условията на бедствие във Варна.

Междувременно от пресцентъра на Министерски съвет се получи следното съобщение:

Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове министър-председателят Пламен Орешарски разпореди спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов. Очаква се до минути тримата да пристигнат във Варна. Премиерът следи ситуацията постоянно.

Към момента има потвърждение за три жертви - мъж, жена и дете. Издирват се още пострадали.

Не отговаря на истината информацията, че министър-председателят не е можело да бъде намерен по телефона от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът Портних не го е търсил по телефона.

Бедствено положение е обявено на територията на варненския квартал „Аспарухово“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Районът ще остане без електрозахранване през следващите часове. До момента са установени трима души, загинали по време на бедствието във варненския квартал „Аспарухово“ – мъж, жена и дете.

Екипи на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ и полицията издирват още хора, които са изчезнали по време на приливната вълна, заляла ниската зона в жилищния квартал. Възможно е жертвите да бъдат повече.

Областният управител Иван Великов обяви бедствено положение в кв. „Аспарухово“. Всички сили и средства на полицията и пожарната са съсредоточени в бедстващия квартал.

Властите призовават жителите да се евакуират във високите зони или да се качат на най-високите етажи на къщите си. 35 литра на кв. м. дъжд е валял във Варна. Тази нощ се очакват две нови вълни, предупредиха от НИМХ – Варна.

Заради тежката ситуация Аспарухов мост е затворен за движение. Във Варна се очаква да пристигнат министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Рано сутринта те ще бъдат на мястото на трагедията

Към 23.00 часа все още не беше известно откъде е дошла вълната, заляла голяма част от квартала. Главната улица там е покрита с дълбока кал, до мястото не може да се стигне дори и с тежка техника, съобщи Нова ТВ.
По всяка вероятност се е срутил баирът на Джанавара и е затрупал платното по пътя за "Аспарухово".

От водата са залети най-ниските части на района, отнесени са коли и дървета. Водата е носила трупове на животни, предаде БГНЕС. Има закъсали автомобили и автобуси, които възпрепятстват движението. Отнесена е пътна настилка. В района са били измерени количества дъжд от 35 литра на кв. м и вятър от 25 метра в секунда.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини