Градушка разсипа реколтата в Хасковско

снимка:читател на haskovo.net

Градушката, паднала в Горски извор е с големината на орех

Бурята през изминалата вечер нанесе поголовни щети в няколко населени места в Хасковски регион. Страхотен град удари от Димитровград, през Харманли и Любимец до Свиленград. На места ледените късове са били големи колкото грахово зърно, на други като орехи, а на трети -с големина на пинг понг топче, свидетелстваха наши читатели.

Според сигналите поражения върху реколтата има в димитровградското село Горски извор, откъдето имаме и изпратена снимка на редакционната поща на падналата градушка.

Най-поголовни обаче са щетите в Любимешко. Пороят е ударил общината силно на два пъти. Първият път е било около 18 ч. Тогава обаче е имало силен дъжд, разказа Елена Тенева, която е земеделски производител.

Около 22 часа  градушката е била посевместна и силна. Тя е паднала основно в частта на землището на Любимец по пътя към с.Лозен, но там е била с големината на грах.

Градът е ударил обаче безвъзвратно посевите на стопаните от с. Белица. Там реколтата е унищожена на 100 % . Съсипани са около 500 декара бостани, житата, както и лозята. Всичко е изравнено със земята. Дините са разпукани, а трябваше да започне беритбата им само след седмица, обясни Елена Тенева.

Макар тя да живее в Любимец, бостаните й са до село Момково. Там градушката е била слаба и реколтата няма да е кой знае колко засегната, обясни Тенева. По думите й макар в този район дините да са спасени след снощи, реколтата от пъпеши е засегната от силните дъждове напоследък. От влагата пъпешите са развили гъбични заболявания, а прогнозите засега са, че поне 70 % от тазгодишната реколта при пепешите вече е провалена.

За дините началната изкупна цена на едро, която се очаква за старта на сезона е около 40 ст. на кг., на дребно тя ще е около 60-70 ст. /кг.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини