Отчетът на МКБППМН: 27 възпитателни мерки са наложени на подрастващи

28 дела срещу 22-ма подрастващи са разгледани от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ през 2013 година. В доклада ѝ е отчетено, че са наложени 27 възпитателни мерки. 15 от тях са „предупреждение“.  Това е най- често налаганата и резултатна мярка. Според секретаря на Местната комисия Мария Кьосева самото явяване пред комисията вече е вид предупреждение и има положителен ефект когато деянието е първо, от лекомислие, не е с особено голяма обществена тежест и маловръстният е осъзнал тежестта на извършеното и последиците от него. На двама младежи е наложена мярка  „задължава се да участва в консултации, обучения, програми за преодоляване на отклонения в поведението. На трима правонарушители е наложена мярка „поставяне под възпитателен надзор на родители или настойници със задължение за полагане на засилени грижи“, трима са поставени под надзор на обществен възпитател. Един малолетен правонарушител е настанен в специализирана педагогическа институция, трима са с предупреждение за изпращането им е такова училище.

Съотношението момичета момчета 5: 17, като малолетните и непълнолетни правонарушители от града са 12, а от селата – 10.

МКБППМН работи съвместно с Детска педагогическа стая, правят предложения за налагане на възпитателни мерки по закон, решават социални, битови и образователни проблеми.

Местната комисия работи в сътрудничество и с образователните институции, които следят движението на учениците, докладват за отпаднали или за такива, които са застрашени.

Дирекция „Социално подпомагане“, съд, прокуратура, Училищните комисии за борба с противообществените прояви, Центърът за обществена подкрепа също работят съвместно с МК и съдействат за решаването на проблемите с поведението на малолетни и непълнолетни с противообществени прояви – събират информация, оказват помощ, разписват процедури и др.

Подчертано добро е сътрудничеството с Отдел „закрила на детето“, а секретарят на комисията Кьосева определя взаимодействието като „отлично“- съвместно участват в Координационен механизъм за деца в риск от насилие, провеждат се екипни срещи за всеки отделен случай на детето и семейството му.

Докладът на МКБППМН беше разгледан от ОбС – Първомай на последната редовна сесия.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини