Първанов предлага декларация за национално съгласие

Георги Първанов предлага широка декларация за национално съгласие по темите за бюджет 2015, енергийната политика и промени в Изборния кодекс.
Лидерът на АБВ предложи на пресконференция да се разшири съгласието между партиите, използвайки територията на Президентството предаде репортер на Агенция „Фокус”.

В тази декларация ще залегнат няколко ключови въпроси - бюджет 2015, развитието на българската енергетика и промени в изборния кодекс.

Първата точка е постигане на съгласие по бюджетната политика, бюджетната философия, върху която ще се изгражда новият бюджет за 2015 година.

„Сега се спори за датата на изборите - дали след, или преди приемането на бюджета да станат изборите”, каза Първанов и допълни, че по закон бюджетът за 2015 година трябва да бъде внесен до 30 октомври.

„Има голяма вероятност едни да направят бюджета, други да го изпълняват, други да плащат сметката, както се казва”.

Втората тема, по която трябва да се търси съгласие е енергийната политика на България, „заради изключително тежкото състояние, в което се намира българската енергетика и сериозните предизвикателства, пред които сме изправени”.

По думите му, не търпи отлагане решаването на въпроса за българската позиция за „Южен поток”.

Важен е и въпросът за бъдещето на ядрената енергетика у нас, като Първанов посочи, че в новата енергийна стратегия на страната този въпрос е засегнат съвсем бледо и много по-неясно, отколкото е било в предишните 4-5 стратегии.

По отношение на промените в Изборния кодекс, Първанов заяви, че трябва да се изчистят онези детайли, които улесняват покупко-продажбата на изборите.

Георги Първанов, заяви, че промяната на Изборни кодекс може да се върнем към идеята за мажоритарен вот.

Видя се, че хората са активни по отношение на личностите, каза Първанов, и допълни, че това показва, че трябва да се разшири тази практика.

Разбира се, може да се направят и други действия, които поне частично да изчистят имиджа на политиката.

"Това, което ние предлагаме е рязко свиване на субсидиите на партиите", заяви Първанов. По думите му, е очевидно, че партиите не участват равнопоставено в изборите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини