Първанов: Разклонение на „Турски поток“ може да мине през България

Разклонение на газопровода„Турски поток“може да мине през България,  показва последнотоспоразумение, подписано между енергийното ни министерство и „Газпром“. Това заяви в ефира на Нова телевизия основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. „Има новина по българо-руските отношения. Това е подписаното, малко и тихо промъкнало се като новина, споразумение между Теменужка Петкова, нашият енергиен министър и Алексей Милер, ръководителят на „Газпром“. В този документ пише, че щели да проучват възможностите за инфраструктура в България. Както се казва: „Не на нас тези номера“. България е проучена за 45 години, всичко се знае – от къде, какво трасе може да премине. Става дума за реализация на онова, за което намекна Дмитрий Медведев преди няколко дни, че една втора тръба от „Турски поток“ може да мине през страната ни. Една идея, която мога да кажа, че приветствам. Новината е добра. Няма да минат 63 милиарда, както ние го бяхме договорили, но може да минат 15-16 милиарда.От това ние ще печелим от такси, печелим и сигурност. За всичко това сигурно има разбирателство на най-високо ниво, което е и знак за единвъзобновяващ се, макар и на много прагматично ниво, диалог между България и Русия“, посочи той.

Встрани от темата Първанов бе призован да коментира провелия се преди дни Консултативен съвет по национална сигурност. „Този съвет излъчи спокойствие, беше дори кротък. Помня заседания, в които се започваше и се свършваше със скандали, и в този смисъл знакът е добър. Това означава, че институциите и партиите имат едно място, в което могат да си говорят. От тук нататък обаче, не можем да бъдем въодушевени от становището на КСНС. Имаме четири идеи, които са одобрени. Те обаче са общо взето „ялови“. Ще правим нов преглед и вероятно ще преразгледаме Стратегията за национална сигурност. Но колко души от присъстващите на това заседание знаеха текста на тази стратегия? Да видим и бюджетната рамка за развитието на армията до 2024 година. Тя е 2 процента от БВП. За това ще попитам, а колко беше преди около 10 години? Беше 2.46 процента от БВП. Само бюджета обаче няма да реши проблемите. Нужен е много по-строг контрол при разходването на средствата за отбрана. Важно е къде се насочват те. Сега се обявява, че всички родове войски са равнопоставени. Това не знам какво означава. Не може всичко да ти е приоритет. Това е една слабост на всички управления на ГЕРБ. Те имат по 5-10, по 100 приоритета. Когато имаш толкова много приоритети, това значи, че нямаш такъв. Трябва да има контрол и визия за средствата за отбрана. За да е ясно това, което ще ни бъде необходимо, поне в близките 10 години - дали това ще са новите самолети, дали ще бъдат нови танкове или нещо по-различно, което ще ни помогне да преодолеем новите предизвикателства“.

Георги Първанов отговори и на въпрос, свързан с вълната от тероризъм, заливащ Европа, както и на коментара на американския президент Донал Тръм, че са нужни крути мерки за борбата с това явление. „Как според Доналд Тръмп слагаме край на политкоректността към тероризма, като продаваме оръжие за стотици милиарди долари на една страна, която е източник на подобни терористични амбиции. И това става във време, в което Европа се тресе. Виждаме през ден атентати. Лондон, един от символите на етническа и религиозна толерантност, сега е фронтови град, нещо, което може да се каже за голяма част от европейските столици. Вероятно трябват по-строги, по-крути мерки, но някой трябва да отговори и на въпроса защо се стигна до тук? Кой започна всичко това? Защо, например, беше тази авантюра в Ирак? Защото, както призна наскоро и Тони Блеър, от там тръгнаха нещата. Вместо да се овладее тероризма на място, се създадоха много терористични фронтове. И нещата тръгнаха от там, от тези безумни военни авантюри в целия арабски свят“.

Във връзка с темата и тежкия инцидент с жертви на автомагистрала „Тракия“, свързан с нелегалния трафик на мигранти, Първанов призова парламента да отвори за второ четене предложенията на АБВ за увеличаване на наказанията, свързани с трафика на хора. „АБВ имаше една добра идея за рязко засилване на санкциите спрямо трафикантите. Този законопроект обаче, бе приет на първо четене, а след това бе оставен на „най-високия рафт“. Предлагам новите управляващи и опозицията да вземат този законопроект, да го пипнат и да го приемат. Защото ние в момента анализираме случая със загиналия младеж и нелегалните мигранти, но големия въпрос е кой организира тези канали. Натам трябва да бъдат насочени санкциите“.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини