Проф. Михайлова: Станишев не може да е евродепутат за малко

Сергей Станишев трябва да напусне българския парламент, ако иска да е евродепутат дори за малко, заяви преподавателят в НБУ проф. Екатерина Михайлова.
В петък лидерът на БСП обясни, че тъй като реално мандатът му в Европарламента ще започне на 1 юли, има право 7 дни по-рано да подаде заявление, че се отказва. От ЦИК потвърдиха, че има възможност да направи това до 23 юни.

Някои юристи обаче заявиха, че той няма право на това. Един от тях е Михайлова, която коментира казуса пред Нова телевизия.

"Дотогава можеш да вземеш решение, но не може да си евродепутат за малко. Ако не си обявиш оставката в националния парламент, може да започне процедура за обявяване за несъвместимост. Станишев трябва да се откаже да бъде евродепутат, ако иска да остане депутат в националния парламент и обратното. Няма как да е и двете неща едновременно”, каза тя.

Според чл. 389 от Изборния кодекс - член на българския парламент не може да бъде член на европейския.

На въпрос има ли нарушение на закон при оттеглянето на Делян Пеевски от листата и решението на ЦИК той да бъде заличен като избран от българския народ, проф. Михайлова отговори, че има правен казус, който е създаден от самата комисия, която си противоречи в решенията си.

Искането на депутата от ДПС беше одобрено с едно особено мнение.

На същото мнение е дори един от членовете на ЦИК - Цветозар Томов, който обясни защо не е подписал решението, с което Пеевски беше освободен от евродепутат и на негово място заминава екоминистърът Искра Михайлова.

"Моето мнение е, че кандидатите в едни избори трябва да бъдат отговорни пред избирателите си и че ЦИК не е институцията, която може да пренарежда изборните резултати. Това не означава, че човек няма право да се откаже да заема някаква изборна длъжност, но трябва да се обърне към институцията, за която е кандидатствал", коментира Томов пред БНР.

Той подчерта, че Пеевски е имал възможност да се оттегли пред Европейския парламент.

По моето лично мнение ЦИК беше длъжна да обяви изборните резултати такива, каквито са, заключи Томов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини