Пием бира от 9000 години

Ако си мислите, че плодовата бира е съвременна тенденция, жестоко се лъжете, защото такова питие са употребявали обитателите на Евразия отпреди 9000 години. Тогава алкохолът е бил с плодове и с борова смола, сочат изследвания на учените от университета във Валядолит.
За разлика от наши дни, тогава алкохолът е смятан за свещен и е използван само в ритуални церемонии. Фосили и скелети разкриват, че освен плодово вино и бира, елитът тогава е използвал и халюциногенни вещества. Известни са макрофосилни останки със стимулиращи свойства, а някои рисунки в гробници вероятно са вдъхновени от променено състояние на съзнанието.
Д-р Елиса Гера-Досе изследва микрофосили на психоактивни растения, остатъци от ферментирали алкохолни напитки, химически съединения по скелети и произведения на изкуството със сцени, в които се пие, за да сглоби картината на употребата на алкохол и наркотици в Евразия през праисторическите времена.
Алкохолните останки показват, че древните евразийци са пиели плодови вина и бира от ечемик, пшеница и медовина. Те са имали и ферментирали напитки от млечни продукти. Производството на алкохол изглежда е възникнало в Китай преди 9000 години. 2000 години по-късно хората, живеещи в Загроските планини в Северозападен Иран, са пиели вино с борова смола. Открита е и професионална винарна на 6000 г. в Югоизточна Армения.
Според специалистите виното е произвеждано за погребални ритуали. По някои от керамичните парчета в погребални сектори има остатъци от бира и вино. “В много гробници има следи от алкохолни напитки и дрога - каза д-р Гера-Досе. - Мисля, че тези субстанции са използвани, за да улеснят комуникациите със света на духовете”. Някои фигурки като Маковата богиня свидетелстват, че церемониално е използвана и дрога. Тази фигурка е намерена в Крит в помещение, служило на привържениците на култ. Тя има три подвижни игли за коса, оформени като семенник на мак, и показва, че вероятно хората са добивали опиум. Спокойното изражение на лицето разкрива, че древните хора са изпадали в транс, вероятно
вдишвайки дим от опиум
Първоначално алкохол са използвали само хора с висок статут на ограничени места - за ритуали. С появата на винарни и пивоварни той се е разпространил по-широко и е станал достъпен. Тогава вече са го използвали по-скоро за ритуали.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини