Сепаратисти свалиха хеликоптер, 14 войници загинаха

14 украински войници са загинали при свалянето на военен хеликоптер от сепаратисти днес при Славянск.
На заседание на парламента председателят на Върховната рада и и.д. президент Олександър Турчинов заяви, че сред загиналите е един генерал, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Убитите военни трябвало да сменят свои колеги.

Сепаратистите в Източна Украйна обявиха преди това, че са свалили през деня вертолет на армията в един от своите бастиони - град Славянск, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на техен представител.

По думите му в района, в който е свален хеликоптерът, се чува интензивна стрелба и се вижда гъст дим.

Сутринта сепаратистки лидер от Източна Украйна каза, че негови хора държат четиримата наблюдатели на ОССЕ, които бяха в неизвестност, и скоро ще бъдат освободени.
Около 80 войници от украинската армия са се предали на сепаратистите в покрайнините на Луганск, съобщи РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.
По време на бой сепаратистите блокирали разположената край града армейска част. 10 войници хвърлили оръжието и се предали, докато останалите се барикадирали в казармата.

Впоследствие войниците започнали да излизат без оръжието си. Повечето от тях се движели със закрити лица, а сепаратистите им ръкопляскали.
Командирът на югоизточната армия Генади Цепкало съобщи на журналистите, че всички войници се предали, а командирът им и опълченците проверили оръжието.
Цепкало увери, че всички предали се ще бъдат върнати по домовете им.
"Близо 300 украински военни наемници, сражавали се преди за сирийската опозиция срещу режима на Башар Асад, са се върнали в Украйна и участват в операцията на Киев в югоизточните региони", заяви пред ИТАР-ТАСС източник от руския Генерален щаб.

Върнали се в Украйна през март-април, тези хора воюват днес в батальоните на радикалната групировка "Десен сектор", участваща в операцията на украинските силови структури.
Повечето наемници са родом от Западна Украйна.

"Сред тях има снайперисти и бойци от специалните сили, действащи с особена жестокост", натрупали опит в редица горещи точки, участвали например "в бойни действия срещу федералните сили в Северен Кавказ", подчерта източникът от руския Генерален щаб.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини