Две училища в община Момчилград остават защитени

ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – с. Звездел и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Нановица да останат в списъка на защитените училища и през следващата учебна година. С това предложение ще излезе пред Министерски съвет община Момчилгад след единодушно решение на местния парламент.

Основното училище в село Звездел е обновено с общински средства, разполага с добра материална база и достатъчен капацитет на сградния фонд. Към настоящия момент е със статут на „защитено“ и „средищно“ училище и единствено в обособения микрорайон. През настоящата година в школото се обучават 102 ученици, 80 от които ежедневно пътуват от домовете си до Звездел. За следващата година се очаква в класните стаи на школото да влязат 99 ученици.

Възпитаниците на „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Нановица са 43, като се очаква бройката да бъде запазена и през учебната 2014/2015 година.

При евентуално закриване на училищата, съгласно определените критерии поне 10 ученици в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 километра по наличната пътна мрежа до най-близкото съседно училище.

„Защитените училища в община Момчилград са потребност, която произтича от социално-икономическите и географски условия, демографските и миграционни процеси и запазването на училищата, чрез които да се осигурява равен достъп до качествено обучение и образование на всички деца и ученици“, е становището на зам.-кмета по образованието Ерол Мехмед.

Останалите четири общински училища СОУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Момчилград, ОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Момчилград, ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – с. Груево и ОУ „Васил Левски“ – с. Равен също са със статут на „средищни“, като в тях е осигурено целодневно обучение и има организирано столово хранене и превоз на всички пътуващи ученици.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини