Боеве в Донецк и Славянск

В Донецк и Славянск се водят боеве. Русия призова украинското правителство да прекрати "военната операция срещу собственото си население". При обстрел на камион с ранени опълченци в Донецк са били убити най-малко 24 души.

Информацията за обстрела на камион, превозващ ранени в хода на боевете на летището в Донецк опълченци, е била потвърдена пред ИТАР-ТАСС от пресслужбата на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Междувременно в град Мариупол е била щурмувана централата на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Украйна започна десант и въздушни удари срещу проруските бунтовници, които превзеха международното летище "Сергей Прокофиев". Новоизбраният президент Петро Порошенко отхвърли всякакви преговори с "терористите", отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Съобщенията от Донецк показват, че украинските войници изглежда са прогонили поне някои от сепаратистите от превзетото летище, което бе подложено и на въздушен обстрел.

Според украинската армия, два изтребителя Су-25 са дали предупредителни изстрели. След като сепаратистите открили огън в отговор, самолет МиГ-29 е извършил удар срещу района, където бяха концентрирани бунтовниците.

Засега няма пълни данни за жертвите. Пресслужбата на местната администрация заяви, че един човек е загинал, а двама са били ранени от отломките на снаряд, ударил част от гарата, която обслужва летището.

Кметът на Донецк, Олександър Лукянченко съобщи, че има жертви сред мирното население, предаде Франс прес. Той посъветва жителите да си стоят по домовете, да гледат децата и да не излизат, освен ако се налага по спешност.

ИТАР-ТАСС съобщи за двама загинали и един ранен мирен жител в Славянск. Те са станали жертви на артилерийски обстрел на жилищен квартал, съобщава агенцията, като се позова на информация, получена от представител на проруските сепаратисти.

В резултат на обстрела са избити стъклата на жилищата на квартала и на педагогически институт. Прекъснати са кабелите на тролеите и навсякъде се виждат кратери от взривове.

"Във връзка със съобщенията за въоръжени сблъсъци край Донецк, които са довели до жертви, спешно призоваваме ръководството на ОССЕ и специалната наблюдателна мисия в Украйна да осигурят подробна информация за събитията там", се казва в изявление на руското външно министерство.

"Очакваме обективна и подробна информация по въпроса от представителите на ОССЕ, а от властите в Киев - спиране на военните операции срещу собственото си население".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини