16 °C

Как умира Празникът на българската култура в Първомай

Без да съм апокалиптично настроена и без да страдам от това, че младите българи предпочитат да се учат и развиват в чужбина, заявявам с много болка – Празникът на българската култура умира в Първомай.

От години се спори по решението дали трябва да има манифестация или тържествен концерт. От години се прави нещо средно, от което се получава нищо. Дълго подготвяният концерт се гледа от малцина задължени да присъстват ученици и от родителите на част от участниците. Неприятно е да си се трудил и да няма кой да види продукцията ти. Но по- голямата болка идва от отношението на учениците към деня 24 май – досадно задължение да отидеш на едно място където няма компютър и да се измъчваш стоейки прав цял час. Без мисъл за постижения, за култура, за благодарност към хората, които се опитват да те научат на нещо.

Провокирана съм от реална случка. В последния момент една от водещите на тържеството се разболя. Щастлива съм, че вместо на две деца, отговорността е разделена на 6. И все пак – налага се някой да прочете текст от 3 изречения. Логично е да се обърна към най- големите участници в концерта – опитни са и могат да четат гладко. Отговорът им ме втрещява: „Не можем да останем – ние тръгваме веднага след нашето участие“. Смаяна питам защо няма да останат, а на ум се ядосвам, че изобщо задавам въпроси. Толкова е ясно – момичетата имат по- важни и отговорни задачи – ще ходят „на бал“! Така съм изненадана от това, което чувам, че дори не ми идва на ум моят контрааргумент - аз самата също „съм на бал“. Излиза, че ние „свободните“ и „без семейни задължения“,  „загубени“ и „задръстени“ ръководители само пречим на безметежното съществуване на тийнейджърите (каква дума, едно време са им казвали девойки). Не сме успели да им предадем нашите ценности и те вече са заместени с други.

Светлият, българският, неповторимият 24 май вече не е свързан с култура, просвета, учител… Празникът е заменен от прически, купони и чалга. И доказателството – събралите се за изпращането на абитуриентите хòра бяха в пъти повече от тези на празничния концерт, посветен на 24 май, ден по – рано. Въпросът е има ли смисъл от тържествено честване? Трябва ли да продължаваме да налагаме дългогодишни традиции, които не могат да стигнат до съзнанието на днешните ученици или да оставим да умре и този празник, след като не им е нужен? Какво може да се направи, за да осъзнаят децата ни необходимостта от Деня на славянската писменост и българската култура? Бих се съгласила, че се налага промяна и в във формата на честването. Но за да се случи това трябва да  има предложения и заинтересованост, нужно е внимателно да налагаме изконни ценности и български традиции, като се съобразяваме и с реалностите. Но това е непосилно за един- двама- трима ентусиазирани учители. Това трябва да е дебат на цялото общество, за да не останем бели врани тези, за които 24 май беше уникален празник, един от най- хубавите ни ученически спомени, ден, в който патриотизмът и възторгът ни излизаха от сърцето, а не ни бяха наложени отвън.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини