8 любими храни, от които няма да напълнеете

Когато слънцето се покаже на небосклона и по-важното, се задържи там, е ясно, че менюто ни ще става все по-свежо. Не просто защото се опитваме да влезем в роклята (или панталонките) от миналото лято, а и защото високите температури не ни позволяват да се тъпчем с месо и тесто, обобщено казано.

Ще ви предложим един кратък списък от хранителни продукти, на които спокойно можете да наблягате, без да се притеснявате за килограми или тежест в стомаха. Все пак, и с тях не е добре да се прекалява - особено със зарзавата с диуретичен ефект, който е най-добре да избягваме преди сън. По обясними причини.

Броколи. Както знаем, то е богато на витамини и минерали, полезни за черния дроб, бъбреците, кожата и дори за мозъка. Освен това се твърди, че броколите имат детоксикиращ ефект.

Спанак. Неслучайно е храната на Попай. Богат на желязо, хлорофил и куп витамини.

Гъби. Царството на гъбите е много богато и разнообразно. Ако се спрете на печурките или други популярни гъби, ще откриете много и семпли начини, по които да им се насладите. Най-лесният от тях е гриловането – то не изисква излишна мазнина. Все пак, задушени с малко масълци, копър и чесън също са страхотни. Колкото до гъбите от типа на шийтаке, майтаке и рейши – медицинските им свойства са познати от векове.

Домати. Ликопенът в любимите плодове с ролята на зеленчуци разполага със значителна противоокислителна мощ и е може би един от най-добре изучените антиоксиданти въобще. Сериозно количество научна литература подкрепя обратната връзка между консумацията на домати, доматени продукти (и ликопен, в частност) и инцидентността на някои видове рак. Припомняме, че ликопенът се усвоява още по-добре в присъствието на мазнина, така че и салати режете, и сосове гответе!

Чушки. Фактът, че чушките са богат доставчик на витамин С, е добре познат факт. Любопитно е, че количеството на витамина зависи от цвета на чушката, като жълтите са на първо място по съдържание – 184 мг в 100 грама. Зелените чушки предлагат най-малко витамин С – 132 мг на чушка.Пролетта е идеалното време да се възползваме от страхотните чушки в цялата им палитра – в салатата, на скарата, пълнени с ориз или сирене...

Яйца. Особено на закуска, в комбинация с авокадо, те ще ви задържат сити за дълго, без да навредят на килограмите.

Диня. Представете си, че в една чаена чаша с диня има около 50 калории. Само че си я хапвайте през деня, може и под формата на сок. Преди лягане не е най-добрата идея, както споменахме в началото.

Краставици. В 100 грама краставица има само 18 калории. Адски освежаваща е и без нея не можем както ние, така и тараторът и шопската

 

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини