Нови порои и наводнения заливат Сърбия

Нови поройни дъждове и наводнения заплашват Сърбия, предупредиха синоптиците, цитирани от агенциите. Те прогнозират, че до края на тази седмица ще има още валежи, които ще доведат до сериозно покачване на нивата на реките Сава и Дунав. Досега природната стихия отне живота най-малко на 44 души в Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия. Словения пък е скована от студ и лед заради ниските температури там. До вчера над 25 000 души бяха евакуирани от домовете си и настанени в училищни сгради и спортни зали из цяла Сърбия. Сред най-засегнатите градове е Обреновац, където над 90% от жилищата са под вода. 

Такива наводнения се случват веднъж на 1000 години, заяви сръбският премиер Александър Вучич, цитиран от РИА "Новости". "Успяхме да избегнем голяма катастрофа благодарение на добрата организация и подкрепата от страна на хората... Готови сме за следващата вълна на наводнения, които се очакват в Шабац", каза той. Вучич изтъкна също, че най-голяма опасност продължава да е река Сава. Той предупреди, че ако нивото на реката достигне нивото от 6.80 метра, последствията ще са непредвидими. Покачването на нивото на Сава застрашава електроцентралата "Никола Тесла", която се намира край Обреновац и е най-голямата в Сърбия. Премиерът благодари на спасителните екипи и доброволците, които отговориха на призива му да помогнат за изграждането на диги по бреговете на река Сава. Вучич изрази признателност и към правителствата на Русия, България, Беларус, Словения, Германия и други, които оказват помощ на страната.

В Босна и Херцеговина проливните валежи причиниха допълнително около 300 свлачища, които затрупаха няколко къщи и коли. Говорителят на босненското министерство на сигурността Адмир Маладжич заяви, че в засегнатите райони живеят около 1 млн. души, което е над една четвърт от населението на страната. Река Сава излезе от коритото си и в източната част на Хърватия, което доведе до евакуацията на стотици хора. По-малки наводнения има също така в Австрия, Словакия и Полша. 

 

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини