Църквата в Балтимор - дело на първомайски майстори

Ставри Калинов и Николай Иванов

Откритият на  11 май в Балтимор, Мериленд източно-православен храм "Св. Георги" е дело на първомайците Николай и Мирослав Иванови - баща и син. Строителната им компания Ivanov’s Global съществува повече от 10 години.С много упорит труд, плам и родолюбиви чувства те сбъднаха дълго лелеяната мечта на д-р Георги Лазаров – за построяване на християнски  храм в Балтимор. Лазаров е пловдивчанин, който от 40 години живее в САЩ. Известен ортопед - хирург, той се е оттеглил от активната си карирера и се занимава с благотворителност.

Църквата е уникална и за сега е единствената  по рода си на източния бряг на САЩ. Местните с възхищение я определят като произведения на изкуството.

"Изграждането ѝ отне време заради уникалността на строежа и детайлите, които трябва да се направят и отвън, и отвътре" - обяснява Ники Иванов, който ръководи построяването на храма. "Идеята е от много години, но все не се намираше време и подходящите пoчвa и терен, където може да се построи тази обител" - допълва майсторът. 

"Св. Георги" е построена в стар византийски стил от XIII – XIV век с бели и червени тухли, с червени български керемиди, а стените са облепени с  невероятно красиви барелефи и икони излезли под майсторската  ръка на известния наш художник Ставри Калинов.

 С гордост трябва да споменем и още един достоен първомаец - Запрян Тозев, който участва активно в сглобяването на иконостаса и уникалната външа врата, изработени и изографисани от проф. Миглена Прашкова, проф. Симеон Захариев от университета във Велико Търново и младия и мнoгoобещаващ икононписец Ивайло Борисов.

 Записано по разкази на очевидци

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини