Класираха най-добрите образователни системи в света (видео)

Излезе класацията на страните с най-добри образователни системи за 2014. В нея челните места заемат Южна Корея, Япония, Сингапур и Хонконг. България е на 30-та позиция в световното проучване на Pearson, което се базира на данните за 2013 год. В ЕС сме почти на дъното по образователна система.

За съставянето на класацията са използвани наблюдения на висшето образование в държавите, международните тестове за оценка на училищата в тях, включително тестовете Pisa на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Включени са също данните от две мащабни проучвания на образованието, проведени в САЩ, посочва Би Би Си.

Според световната класация образователната система в Южна Корея е най-добре развита и ефективна.

Студентите в Южна Корея показват най-висок резултат. Техните учители ги задължават да учат факти в обем 60 до 100 страници дневно. Характерно за азиатските страни е, че културната традиция поставя учителите и училищата на  голяма почит. Друга важна особеност е, че отговорността за успеха на образованието се поема поравно от преподаватели, ученици и родители.

Общият индекс (когнитивни умения и успех) на Южна Корея е 1,30, на България -0,26.

Британската компания Pearson е специализирана в мащабни образователни изследвания и има 47% дял от най-големия световен издател на книги Penguin Random House и 50% от Economist Group, която издава сп. „Икономист”. Предишният рейтинг на образователните системи излезе през 2012. Позицията на България не се е променила оттогава. Изпълнителният директор на Pearson коментира, че класацията показва силна връзка между подобряването на образователното ниво в държавите и икономическия им растеж. От тогава е краткото и интелигентно видео, в което можете да видите какво казват ангажираните ежедневно с образованието хора от различни страни. Защото класацията не е сцел някой да се похвали или засрами. Как някъде децата получават криле, а другаде не постигат резултати? Това е един от въпросите, на които отговорът продължават да търсят високоразвитите страни.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини