Президентът лишен от правомощие за МВР

Главният секретар на МВР ще се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър за срок от 5 г., а не с указ на президента, както е сега.

Това решиха управляващите при гласуване на второ четене на текстове от Закона за МВР, за който лидерът на БСП Сергей Станишев лично настоя да бъде приет.

От ГЕРБ твърдо настояха да остане сега действащото правило главният секретар да се предлага от правителството и да се назначава с указ на държавния глава. Това позволява балансиране на институциите, обясни Веселин Вучков.

Красимир Янков от БСП отбеляза, че назначаването на главен секретар с указ на президента е формален акт, който има политически бекграунд и предложението на ГЕРБ бе отхвърлено.

Междувременно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който бе назначен с указ на Росен Плевнелиев като "кредит на доверие" към кабинета, заяви пред журналисти:

"Искам да благодаря на президента, че съм назначен с негов указ. За гласуваното доверие, което ще направя всичко възможно да оправдая. Нека законът стане факт, тогава ще го коментирам".

Мнозинството прие още главният секретар да има заместник, който ще се назначава от министъра. И двамата ще трябва да притежават не по-малко от 7-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне една трета на ръководна длъжност.

Вучков коментира, че измененията са непрофесионални и вредни.

 "Залагате изключително нисък праг на професионални изисквания, не може човек със седем години професионален стаж да управлява такава система", каза той и добави, че предлагат минималния стаж да е поне 12 г. 

Янков отговори, че 7 години е само минималният стаж, а главният секретар може да бъде и с 12 и 15 години стаж.

Не бе прието и искането на ГЕРБ главният секретар да бъде освобождаван предсрочно от длъжност при системно неизпълнение на служебните си задължения.

За да приемат колкото може повече текстове от закона, управляващите първо удължиха заседанието до 17, а след това до 20 ч. От ГЕРБ възразиха.

 "Не мога да разбера защо трябва да кипи стахановски труд преди изборите", каза Веселин Вучков.

По-рано два пъти се стигна до конфликт в залата - първо, след като беше създадена комисия, която да провери срещата на президента с един от шефовете на EVN, а след това, когато от ГЕРБ внесоха искане за оставка на Мая Манолова.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини