Източна Украйна обмисля призива за отлагане на референдума

Проруските активисти в Източна Украйна обмислят предложението на руския президент Владимир Путин за отлагане на референдума за автономния статут на регионите.
Лидерите на активистите в Донецк и Луганск заявиха,че ще поставят въпроса на обсъждане пред „народните съвети”.

Референдумът бе насрочен за тази неделя. Вече са подготвени милиони бюлетини.

Вчера след среща с председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество Дидие Буркхалтер Владимир Путин заяви, че отлагането на референдума ще създаде условия за диалог между Киев и привържениците на федерализма в Източна Украйна.

В изявлението си Путин също заяви, че президентските избори, които са планирани за по-късно този месец, са стъпка в „правилната посока”.

След изказването на руския президент привържениците на федерализацията съобщиха, че атмосферата в украинската Донецка област се е стабилизирала, а бойните действия са прекратени. Съобщава се, че в Славянск минометният огън е прекратен, а в Мариупол след връщане на контрола над кметството ситуацията е спокойна.

Украинските сили остават по своите позиции в региона.

Денис Пушилин, представител на правителството на самопровъзгласилата се Донецка народна република, заяви, че Югоизтокът на Украйна е готов да седне на масата за преговори с властите в Киев и да изслуша тяхната позиция, въпреки че не е уверен, че Киев ще изпълни приетите споразумения.

„Никога не сме се отказвали от преговорите, но за съжаление Киев винаги ни е лъгал, не изпълнява поетите ангажименти, а подписите му не струват нищо”, каза Пушилин.

От своя страна украинската власт дава сигнали, че е готова за мирен диалог за разрешаването на кризата в източната част на страната и за избягването на нови жертви.

„Всички сме изморени от войната – и украинските сили и мирните граждани на Украйна. Затова, където може да се нормализира ситуацията чрез диалог, украинската власт е готова да направи това”, увери заместник-секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Виктория Сюмар в интервю за телевизия „Украина”, цитирана от "Фокус".

По думите й, показателна в този контекст е вчерашната визита на премиера и неговото правителство в Харков – регион, намиращ се в близост до мястото на провеждане на антитерористичната операция.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини