Разясняваха на тютюнопроизводителите необходимостта от регистър

Създаването на регистър на тютюнопроизводителите и техните проблеми бяха предмет на дискусия, организирана от Национална служба по съвети в земеделието, Селскостопанска академия  и Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010.  Срещата се проведе в неделния ден в пленарна зала, а на нея се отзоваха едри и дребни производители от региона. Те се срещнаха с  доц. Д-р Стефка Киркова – директор на Института по тютюна, Любомир Маринов – изпълнителен директор на Национална служба за съвети в земеделието,  доц. д-р Христо Бозуков – председател на Селскостопанска академия,  Цветан Филев – председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 и Георги Ралчев – експерт в „Дирекция държавни помощи и регулация“.

Споделените проблеми бяха до болка познати на всички – от осигуряването на качествени семена, използване на земята, разпределянето на субсидиите, до определянето на задоволителна изкупна цена.

Тези семинари – срещи по места се провеждат не само за да бъдат за пореден път изслушани всички тези неуредици, а и за да бъде разяснен новият закон за производство на тютюн, част от който е създаването на регистър на тютюнопроизводителите. Има сигнали за неуредици, много от хората, които трябва да влязат в него не разбират смисъла му, опасяват се допълнителни налози и разходи – каза Цветан Филев. Той припомни, че такъв регистър е съществувал до 2003 година и сега само се възстановява. Според него само така ще могат да обединят усилия наука, законодатели и производители и това ще се откликне на общо европейските  изисквания.

Според Георги Ралчев основната цел, която си поставят е да се преодолее единствената тенденция, която се забелязва в сектора, а тя е разпад на качеството на тютюневите изделия. Ако това продължи, според него независимо от разпределяните средства, в скоро време това производство може да изчезне напълно.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини