ЕС ще удължи маршрута на „Южния газов коридор”

Европейският съюз възнамерява да удължи маршрута на доставките на газ от Азербайджан по „Южния газов коридор”.
Засега крайната точка на проекта е в Южна Италия, но се предвижда маршрутът да се удължи към вътрешността на континента, съобщава руският вестник „Ведомости”, позовавайки се на представител на Европейската комисия, предаде "Фокус".

Утвърдена е програма за строителството на газопроводи за периода 2014-2020 г., включително между Испания и Франция, които също се надяват да получават каспийски газ. За целта е създаден специален фонд от 5.8 милиарда евро.

Това ще позволи на Европа да увеличи доставките на газ от Азербайджан и ще направи възможни доставките от Туркменистан и Иран (в случай на отмяна на санкциите), съобщи пред изданието представителят на Еврокомисията.

Проектът „Южен газов коридор” включва строителството на система от газопроводи TANAP-TAP от азербайджанското находище "Шан Дениз" през Грузия, Турция, Гърция, Албания до Южна Италия. По него се планира доставянето на 6 милиарда куб. метра в Турция и 10 млрд. куб. метра до Европа.

България също ще се включи в проекта с газопреносна връзка с Турция. Южната ни съседка вече обяви, че ускорява работата по газовата връзка между двете страни

Вчера министър-председателят Пламен Орешарски обсъди в София инвестициите в свързване на газопреносните системи в източната част на континента с кандидата на Европейската народна партия за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.
Тези инвестиции трябва да бъдат приоритет за новата Европейска комисия, е заявил премиерът.

Орешарски запозна госта и с усилията на правителството за изграждане на интерконекторни връзки и със заинтересоваността от реализацията на проекта ТАP, се посочва в съобщение на Министерския съвет.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини