Самодиви за патрона на „Райна Княгиня“

Самодиви превзеха „Кирковото училище“, известно като „Синята къща“. С техния танц започна патронния празник на Професионалната гимназия по лека промишленост в Хасково.

По-късно настоящи и бивши ученички от школото показаха блясък и красота. Те дефилираха с рокли, изработени от самите тях – бални, ежедневни и делови. Някои от изявените бивши ученички от школото са вече майки и водеха децата си, които също дефилираха в модното ревю.

Роклите бяха в най-различни цветове - циклама, синьо, пепел от рози, вишнево, сиво, бяло и други. Изящните девойки бяха посрещнати с бурни овации от публиката.

Днешното дефиле бе посветено на патронния празник на гимназията. На 22 април 1876 г. в Панагюрище е осветено въстаническото знаме за Априлското въстание, изработено от Райна Княгиня. В деня на обявяването на въстанието тя го развява редом с Бенковски. Днес знамето с надписа „Свобода или смърт“ развя гимназистка от школото. По традиция празникът не мина и без песентта „Кой уши байряка“. Тя бе изпълнена от Златимира Богданова.

Привествие към гостите отправи директорката на гимназията Росица Иванова.

Анета Кутелова

 

Златимира Богданова изпълни "Кой уши байрака"

Малките манекени

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини