Новата Студена война

Точно както Съединените щати в резултат на Втората световна война противодействаха на Съветския съюз и неговите глобални амбиции, президентът Обама се фокусира върху изолиранета на президента Владимир Путин, като се опитва да прекъсне икономическите и политическите му връзки с външния свят.

Обама е решил, че дори и да се постигне решение на сегашната безизходица над Крим и Източна Украйна, той никога няма да има конструктивни отношения с Путин, заявиха помощници в президентската администрация, цитирани от New York Times.

Обама и неговият екип по въпросите на националната сигурност вече гледат отвъд този конфликт и ще прекарат оставащите две години и половина от мандата в Белия дом в обновена версия на стратегията ot студената война за възпиране на експанзията на Москва.

Фокусът вече е поставен върху изолирането на Русия чрез отрязване на икономическите и политическите й връзки с външния свят, ограничаване на експанзионистичните й амбиции към съседите и де факто превръщането й в държава парий.

Американският президент ще се опита да ограничи щетите, които Путин може да нанесе, да съхрани малкото от сътрудничеството, което е останало и да пренебрегва господаря на Кремъл в полза на политика в чужбина в сфери, където може да има някакъв напредък.

Ива Даалдер, бивш посланик на САЩ в НАТО казва, че това е стратегия, която САЩ няма как да не преследват. "Ако просто отстояваме позициите си, уверени сме и постепенно и непрекъснато вдигаме цената, която Русия трябва да плати, това не ни решава проблема с Крим и вероятно този с Източна Украйна. Но това може да реши проблема с Русия".

Като пример за новия подход New York Times посочва избора на нов посланик на САЩ в Москва. Макар той още да не е номиниран, във Вашингтон упорито се говори, че това ще е Джон Тефт - дипломат с 40-годишна кариера с мисии в Украйна, Грузия и Литва, както и няколко години, прекарани през 90-те в посолството в Русия.

Според изданието САЩ са се въздържали да прокарват неговата кандидатура, за да не дразнят руснаците с опита му от републиките, които Русия смята за своя сфера на влияние. Сега тези задръжки са отпаднали.

Според автора на материала Питър Бейкър, бивш кореспондент на вестника в Русия, като кандидати за дипломатическия пост са били спрягани бившите посланици на САЩ в Украйна Стивън Пайфър - 1997-2000, Карлос Паскуал - 2000-2003, както и една от водещите експерти в областта на разоръжаването Роуз Готемелър.

Самият Тафт също е бил посланик в Киев - 2009-13, в Грузия - 2005-2009 и Литва - 2000-2003 г.

Дипломатът, който е на 65 г., има посолски опит в Москва през 90-те г. През мандата на Джордж Буш е бил зам.-помощник държавен секретар на САЩ по европейските въпроси - 2004-05 г.

Вероятно отличното познаване на украинската политика в детайли е натежало за избора на Белия дом в полза на Тафт. Той лично се познава с много от участниците в украинската политика.

При назначаването си в Киев той произнася встъпителната си реч на украински. В интервю за местен седмичник казва, че " мечтата ми е да видя енергийно независима Украйна".

След като бъде одобрен от Белия дом кандидатурата му трябва да бъде утвърдена и от Конгреса.

Тафт ще замени Майкъл Макфол, който напусна поста си през март 2014 г., и бе известен като архитект на "презареждането" - концепцията за подобряване на отношенията между САЩ и Русия.

Приоритет в новата ще бъде да се поддържа международен консенсус срещу Москва, включващ и Китай - един иначе традиционен поддръжник на руснаците в Съвета за сигурност на ООН.

Що се отнася до непосредствените действия, Белият дом се е вслушал в съветниците, препоръчващи икономически мерки без да се изчаква колебаещата се Европа и без да се слугува на опасенията, че може да пострада все още крехкото икономическо възстановяване от двете страни на Атлантика.

Не бива обаче да се очаква драматично ескалиране на противопоставянето - стъпка по стъпка Вашингтон ще обявява санкции срещу конкретни руски официални лица и институции, но не и срещу цели сектори на руската икономика. Това разочарова привържениците на по-твърдата линия, според които Обама е отписал Крим и американската политика следва действията на Путин, вместо да ги предотвратява.

"Те си играят с нас", заяви сенатор Боб Коркър, председател на комисията по външна политика. "Ние продължаваме да гледаме какво правят и да се опитваме да отговорим на това", каза той по Си Ен Ен в петък. "Но изглежда, че по този начин, ние създаваме една политика, която е винаги с един ден закъснение."
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини