Д-р Кръстев участва в пресконференция на АБВ по въпросите на здравеопазването

Завеждащият АГО в Първомайската болница д-р Добрин Кръстев взе участие в проведената днес пресконференция на Национално движение АБВ, посветена на здравеопазването в страната и осигуряване равен достъп до него на всеки български гражданин. Освен него, на въпросите на представителите на регионалните медии в област Пловдив отговаряха: Ивайло Калфин -кандидат за Евродепутат, д-р Евгени Желев - бивш министър на здравеопазването доц. д-р Паскалев бивш ректор на МА в Пловдив и ректора на МА в гр. Плевен. Д-р Добрин Кръстев беше представен като член на инициативната група в община Първомай. Той запозна присъстващите с проблемите  на Общинското здравеопазване и вижданията на работещите в  него за излизане от състоянието в което то се намира в момента.  Д-р Добрин Кръстев посочи проблемите в общинското здравеопазване: липсата на кадри, текучество на кадрите, неправилно планиране  и недофинансиране на медицинските дейност от страна на НЗОК. Особено важно, според д-р Кръстев е  доразвиване на извънболничната помощ и достигането и до последното населено място и последния жител на Общината и създаване на условия за спешна медицинска помощ за всеки.

От страна на АБВ Ивайло Калфин запозна журналистите с общите тенденции на работа на движението за извеждане на здравеопазването на Европейско ниво. Д-р Евгени Желев се спря подробно на вижданията на АБВ за конкретните мерки които биха довели до чувствително повишаване нивото на здравеопазването в България: Осигуряване на човешките права за достъп до здравеопазване и осигуряване достъпност, достатъчност и качество на медицинското обслужване; Реално остойностяване на медицинските дейности от страна на НЗОК и поемане от държавата на капиталовите разходи в областта на здравеопазването; Плащане от страна на държавата на пълния размер на здравно-осигурителните вноски за държавните служители и осигурените за сметка на държавния бюджет; Контрол на разходите от страна на НЗОК чрез въвеждане на електронна здравна карта; Отпадане монопола на НЗОК и допускане на други каси в системата;   -Спешно преструктуриране на болничната помощ; Обединяване Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването в едно министерство с цел обединяване на финансовия ресурс  и социалните и здравни функции на държавата, които разделени водят до разпиляване на ресурси и слаб контрол по тяхното разходване; Създаване обща агенция по храните и лекарствените средства за контрол върху всичко касаещо здравето на човека.

  По въпросите за подготовката и реализацията на медицинските кадри ректорите на двата медицински университета в Пловдив и Плевен отчетоха, че при сегашната система на финансиране обучението и специализацията на медицинските кадри няма условия за създаване на добри специалисти и посочиха мерките , които АБВ предлага за излизане от това състояние.

Зададени бяха редица въпроси на които специалистите дадоха изчерпателни отговори.

   В заключение представителите на АБВ посочиха, че вижданията на Движението представляват общи тенденции за обединение на всички партии и впрягане политическата воля  на всички за решаване проблемите на здравеопазването.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини