Какъв е вашият талант и как да го развиете?

За да постигнем успех, трябва да развиваме дадените ни от природата способности. Психологът Сара Нейш е убедена, че всеки човек има талант, просто не всички знаят как да го открият и развият. Ето няколко съвета за това как да развиете творческия си потенциал. Но за да развием таланта у себе си първо трябва да повярваме, че го имаме.

Не бързайте

Първо, когато правите нещо бавно, по този начин вие позволявате на мозъка си да регистрира и проследява всяко едно действие. Така мозъкът успява да следи за правилността на изпълнението, както на целия алгоритъм, така и на отделните стъпки и при необходимост да бъдат поправени. Второ, разделяйки една голяма задача на няколко по-малки, ние задействате аналитичната функция на мозъка и имате възможност да се концентрирате и по-ефективно да изпълните всеки един от етапите.

Даниел Койл, автор на книгата „Кодът на таланта” съветва: „ Ако трябва на научите една гама или етюд, разделете ги на съставни части и в началото упражнявайте всяка по отделно”. Решавайки отделните задачи, преди да пристъпите към цялостното задание, вие ще подобрите резултата си.

Не се престаравайте

Постоянната практика час след час е ефективна само, ако сте концентрирани всяка една минута, а не изпълнявате роботизирана работа по инерция.

Изследванията показват, че дори пианистите от световно ниво, известните шахматисти и спортисти се упражняват не повече от 3-5 часа дневно.

Етапът на усилената практика и потапяне в занятието е неизбежен, независимо от това, с което се занимавате. Но на следващите етапи ползите от подобно усърдие става все по-малко. Продължителността на етапа на усилена работа може да варира, това зависи от индивидуалните особеност. Но ако се спрете по-рано от останалите, това съвсем не означава, че не сте отдадени на работата си или, че никога няма да постигнете успех.

Не се страхувайте да грешите

Често се стремим да изпълняваме безупречно работата си и да постигнем максимално точен резултат. Но понякога в търсенето на идеала рискуваме да изпуснем най-интересното. Спомнете си, колко важни открития са били направени, докато откривателите са се отклонявали от целта си.

Може да не постигнете набелязаната цел, но позволявайки си малко повече свобода, както в самите действия, така и в оценките, в пропуските и неуспехите си вие ще може видите нещо по-особено.

„Грешките помагат на таланта да се развива, смята Койл. – Всеки пък, когато се объркате, мозъкът започва да работи усилено, опитвайки се да поправи грешката.”

Процесът на допускане на грешки и тяхното поправяне е сам по себе си творчески процес и позволява да се излезе от обичайните предели на вашите способности. А именно там се крият талантите. Вървете към набелязаната цел, но ако изведнъж откриете, че сте кривнали от пътя, не се втурвайте веднага обратно. Преди това се огледайте, може би именно по този път вие може да откриете нещо ново и интересно.

Поддържайте интереса

Всеки талант има нужда от мотивационно подхранване и изисква емоционална отдаденост: увличане, преданост към работата. Изследване на д-р Гари Макферсън показва, че емоционалната въвлеченост позволява да се постигне успеха, а не вродените способности. Той попитал 157 студента от музикално училище колко дълго смятат да свирят на своя инструмент.

Тези от тях, които отговорили, че планират на се занимават с това през целия си живот показали четири пъти по-високи резултати, в сравнение с останалите, макар времето за упражнения при всички да било еднакво.

Талантът има нужда от страст, за да се развива, освежавайте го, черпете вдъхновение, четейки, слушайки и събирайки информация за увлечението си, съветва psychologies.ru.

Източник: samotniroditeli.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини