Генералният секретар на НАТО идва в България

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига посещение в България в четвъртък вечерта, като официалните му срещи ще се проведат в петък.

В рамките на визитата си Расмусен ще бъде удостоен с орден ”Стара планина”, ще се срещне с президента Росен Плевнелиев,  министър-председателя Пламен Орешарски, с министъра на отбраната Ангел Найденов и с министъра на външните работи Кристиан Вигенин.

Следобед в София ще има антинатовски протести, съобщиха организаторите им.

Пред Военния клуб в София те ще демонстрират срещу позицията на България за събитията в Украйна. Според тях тя е в услуга на НАТО и противоречи на националния интерес.  

Визитата на Расмусен е броени дни, след като в България беше един от неговите заместници, Тери Стаматопулос, който се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в алианса.

Преди това в София пристигна Виктория Нюланд, помощник държавен секретар на САЩ. 

В сряда външният министър Кристиян Вигенин обясни, че  визитата е била планирана във връзка с отбелязването на 10-годишнината от присъединяването на България в НАТО.

Това е едно от последните посещение на Расмусен преди да се оттегли от поста, тъй като от септември встъпва във функциите си нов генерален секретар – бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг, обясни Вигенин.

По време на посещението на Расмусен правителството ще представи виждането си за ситуацията в Украйна и за стъпките, които могат да бъдат предприети.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини