Близък до кръга „Капитал“ давал 1 млн. лв. за протести

Цветан Бонев, Йордан Бонев и Марио Ганчев (от ляво на дясно) бяха изслушани в комисията, разследваща контактите на Бисер Миланов-Петното с Бойко Борисов. Снимка БГНЕС

Отряд от провокатори трябвало да щурмува парламента

Човек, близък до кръга „Капитал”, предложил 1 млн. лв. за антиправителствени протести.

Разкритието направи съратникът на Бисер Миланов-Петното - Йордан Бонев. Двамата са членове на сдружение „Свобода”. Той бе изслушан от парламентарната комисия, която разследва скандалите с оставката на Христо Бисеров и връзката на Миланов с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Йордан Бонев разказа, че човек от сдружението е получил оферта да вземе 1 млн. лв., ако организира щурм на парламента. Трябвало е да бъде сформиран отряд, който при евентуален протест срещу правителство да нахлуе и да превземе парламента.

По време на заседанието Йордан Бонев, брат му Цветан и Марио Генчев потвърдиха, че срещата между Бойко Борисов и Бисер Миланов се е състояла. По думите и на тримата Петното е получил 12 хил. лв. капаро, за да изпълни плана за радикализация на протестите. Сумата пък е била част от обещаните 500 000 лв.

„Планът беше, когато излезем на протест, да се сформират групи, които да предизвикат сблъсък с органите на реда с цел радикализиране, с което да се свали кабинетът. Ако го изпълним, ни беше обещана паричната сума от 500 000 лв. и да заместим ПП „Атака” в парламента”, обясни Бонев.

Самата среща между експремиера и Петното е била уговорена в средата на декември м.г. Тогава в Русе Миланов се среща с бившия депутат на ГЕРБ Пламен Нунев.

На 25 декември Миланов казва на Бонев да пише във Фейсбук на Борисов, който му отговаря, че иска номера му. Впоследствие се уговаря и среща между Петното и Борисов. След като приключи заседанието, председателят на комисията Сияна Фудулова уточни, че цялата информация ще бъде събрана в доклад и ще се прецени дали да бъде сезирана прокуратурата.

„Мисля, че има факти, които би трябвало да бъдат проверени задължително. Предоставиха ни факти, които би следвало органите, които правят разследвания, да установят дали са истина или не", отбеляза още Фудулова.

Членовете на комисията по скандала с Петното проведоха последното си заседание във вторник. Предстои да бъде изготвен доклад, който да влезе за обсъждане в пленарна зала.

Източник: http://www.novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини