САЩ смятат да разположат допълнителни войски в Европа

САЩ обмислят възможността за разполагане на допълнителни армейски части в Европа на фона на усложнилите се отношения с Русия заради украинската криза, заяви в интервю за Bloomberg министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, предаде БГНЕС.

Външните министри на НАТО по-рано обявиха, че практически прекратяват военното сътрудничество с Русия, но запазват контактите по линия на Съвета НАТО-Русия на ниво посланици и на по-висше равнище. В Министерството на отбраната на Русия заявиха, че такова решение на Северноатлантическия алианс анулира резултатите от дългогодишната съвместна работа и отзоваха в Москва за консултации главния военен представител на Москва в НАТО Валерий Евневич.

Според шефа на Пентагона, може да става въпрос за разполагане на допълнителни бригади. Хейгъл отбелязва, че Алиансът е поискал от командващия силите на НАТО в Европа Филип Бридлав да разгледа тази и други възможности при създалата се ситуация. "Ние искаме да сме сигурни, че имаме адекватна защита за тези 28 страни. Длъжни сме да се защитаваме едни други. Не мисля, че това ще бъде ескалация на ситуацията от наша страна", каза Хейгъл.

Москва се противопоставя на разширяването на НАТО на Изток. Постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко заяви на 21 март, че разширяването на НАТО може да създаде разделителни линии в рамките на държавите. Той също така отбеляза, че на Русия никой не може да забрани да изразява отношението си към политиката на НАТО и твърдо да отстоява собствените си интереси.

Източник: http://www.novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини