Няма да има референдум с евровота през май

Няма да има референдум за промяна на изборните правила заедно с евроизборите на 25 май, заяви в ефира на БНТ проф. Георги Близнашки, който е председател на Инициативния комитет, събиращ подписите в подкрепа на допитването. Той обясни, че вчера е бил последният ден, в който можеше да се вземе решение за провежндането на референдума, като според закона срокът е два месеца преди датата на самия вот.

"Ние направихме всичко възможно да внесем подписката по-бързо, направихме го на 10 март. Имаше ентусиазъм и очакване, че ще се реагира по-бързо от страна на Народното събрание, но проверката на администрацията продължи цяла една седмица", коментира Близнашки, отбелязвайки, че сверяването на подписите в ГРАО също се е забавило. Още миналата седмица той призова институцията да работи, ако трябва и денонощно, за да може референдумът да бъде на 25 май.

Допитване за изборните правила все пак ще има, увери председателят на Инициативния комитет. Събраните подписи са малко над 570 хиляди, което ще наложи провеждането на референдума, колкото и да се бави проверката на ГРАО.

По думите на проф. Близнашки на въпросите, предложени от президента Росен Плевнелиев, ще можем да отговорим през есента.

"Президентът не е сам, има гражданска енергия, а подписите показват, че една значителна част от българските граждани подкрепя референдума", каза още професорът.

Предложението на държавния глава е за три въпроса - за задължително гласуване, за вот по електронен път и мажоритарен елемент.

"Очакванията са много големи, всеки един от въпросите сам по себе си е пробив", смята Близнашки. Той посочи, че със забавянето на проверките мнозинството в парламента е показало, че не е готово да се съобрази с хората, но има нагласи за промяна. По думите му нагласите в обществото спрямо допитването са положителни - 45% от симпатизантите на левицата също подкрепят идеята на президента. Професорът призна обаче, че след като няма да има възможност допитването да стане на 25 май, то ще струва скъпо на държавата. "От 14-15 до 20 млн. лева ще ни струва", обясни той.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини