Земеделци пак сеят тютюн, въпреки загубите

Румен Минчев е един от големите производители на тютюн

Въпреки загубите заради ниските изкупни цени на тютюна и липсата на субсидии за реколтата от миналата година, производители в региона пак започнаха да сеят. Те са в безизходица, тъй като вече са вложили средства за подготовка на земята за новата реколта. В подобно положение е Румен Минчев, който отглежда 170 дка тютюн в хасковското село Книжовник. Мъжът вече 12 години се занимава с производство на тютюн. Ангажирал е цялото си семейство, както и роднини. Въпреки това се налага да наема още хора за сеитбата и брането, тъй като не могат да смогнат. Това пък е свързано с допълнителни разходи.

Румен е доволен, че поне е продал продукцията си от миналата година на средна цена 5,20 лв. на килограм. През декември цената била 6 лв., но миналия месец му изкупили тютюна по 3,75. По негови сметки е на загуба около 20 000 лв., а има и кредити за плащане. Горе-долу толкова бил вложил и за подготовка на новата продукция – оран, наеми, култивация, семена и други. „Добре, че имам и друг бизнес, за да свързвам двата края“, казва Минчев. „Ако трябваше да плащам наем за складове и земеделска техника, задълженията щяха да набъбнат още повече“, смята той. Днес земеделецът и неговите близки подготвяха лехите за семената. Въпреки всички тези разходи, Румен все още обмисля дали да продължи с тютюна, тъй като и фирмите отказвали сключване на договори, особено с по-големите производители.

За разлика от него има хора, които все още не са продали продукция си. Най-голям остатък има в Свиленградско, където залежават 120 т тютюн, по 30 т има в Казанлък и Пазарджик и по 5 т - в Славяново и Стамболово. Земеделците възнамеряват да продължат с бунтовете, ако продукцията им не бъде изкупена. Те бяха декларирали, че ще направят протест този петък, но междувременно им било заявено, че комисия ще изкупи тютюна. Ако това не се случи, ще обсъдят вариант за протестни действия в петък.

Освен ниските изкупни цени се оказва, че земеделците няма да получат и субсидии за миналогодишната реколта. „Как може в Гърция цените да са толкова високи, при положение, че и двете държави са членки на Европейския съюз“, възмущава се Минчев. Там продукцията я изкупували по 3 евро на килограм, но земеделците получавали и по 9 евро субсидия.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини