Операцията в Лясковец е тежък провал и безумие, категоричен ген. Атанасов

Вчерашната полицейска операция в Лясковец е била на ръба на закона и изпращането на антитерористи срещу стрелеца Петко Петков е било грешка. Не е работа на Специализирания отряд с борба с тероризма (СОБТ) да прибира психично болни.

Тази критика към Министерството на вътрешните работи отправи ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на Националната служба за сигурност (НСС), в ефира на Би Ти Ви. Ген. Атанасов определя акцията при кървавия екшън в Лясковец, при която загина един полицай и бяха ранени още трима служители на реда, за безумна.

"Ако вчера не беше разпоредено използването на спецслужби, нямаше да има трупове", подчерта ген. Атанас Атанасов.

Той определи като грешка използването на антитерористи срещу стрелеца, защото е ясно, че психично болен мъж няма да допусне полиция в дома си.
"Неговото внушение е, че полицията иска да го вкара в лудницата", обясни още генералът и отново повтори, че болен човек не може да се плаши със сила.

Във вчерашната акция на силовото министерство в Лясковец ген. Атанасов вижда тежък провал, който политическите сили са се опитали да замажат.

Бившият шеф на НСС и настоящ политик съзрява в случая и опит прокуратурата да се използва като параван за оправдание на тази провалена акция.

Ген. Атанас Атанасов разкри и някои неизвестни до сега факти около драмата в Лясковец.
"Преди около 20 дни местното районно управление на МВР са сеопитали да задържат този човек, но той е излязъл на терасата и е стрелял във въздуха", обяви ген. Атанас Атанасов.

Това според него говори за пряка заплаха, че вчера Петко Петков е можел да стреля по полицаите.
"Това момче си отиде заради глупостта и некадърността на МВР", обвини още ексдепутатът от ДСБ.

Той коментира информацията за това, че през 2012 г. е била наредена акция именно срещу Петко Петков, с това, че през 2012-та няма трупове.

Другото разкритие по отношение на екшъна в Лясковец е, че местните хора са разказали за стрелеца, че напуска в тъмната част на денонощието жилището си, за да се разхожда в парка.
"Какъв беше проблемът да беше проследен и задържан тогава?", попита ген. Атанасов.

За това дали трябва или не да има оставки за кървавата драма ген. Атанасов отговори със сравнение със случая с откритото "синьо" мляко в детска градина в Асеновград и подадената само дни след това оставка на директорката на градината.

Като част от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов прогнозира за предстоящите европейски избори провеждането на една ужасна „компроматна касапница".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини